„Neka se vojne jedinice EU pripreme za akciju!“

slovenija vojska specijalci nato vojnik

Lideri država Evropske unije uskoro će raspravljati o sigurnosti i odbrani na redovitom sastanku Evropskog parlamenta u Briselu.

EU je najjači globalni faktor u areni meke moći, a nivo pomoći u razvoju i ekonomska povezanost s manje razvijenim zemljama postavljaju dobar primer ostatku sveta, piše Tomaš Prouza, državni sekretar za evropske poslove Češke.

– Ako pokušamo da se uhvatimo u koštac s krizama i sukobima u susedstvu, moramo se fokusirati i na tvrdu moć. Sad je vreme za to, i ne bi trebalo da propustimo priliku da krenemo napred.

Kad se to uzme u obzir, Češka smatra da bi EU morala da uveća sinergiju civilnih i vojnih resursa i saradnju sa NATO-om.

Izazovi današnjice od nas traže da ojačamo stratešku autonomiju EU.

To bi značilo sposobnost brzog planiranja operacija i slanja jedinica, uključujući tzv. Borbene jedince EU (EUBG). Od svog osnivanja pre gotovo 10 godina, nikad nisu korišćene u borbi – ističe on.

Nedavna češka nacionalna studija o EUBG otkrila je četiri glavne teme kojima bi se trebali pozabaviti, dodao je Prouza.

– Prvo, tu je sama struktura EUBG. Trenutni sastav doprinosi određenoj nepredvidljivosti, a morali bismo težiti standardizaciji.

Drugo, treba da postoji zajednički element u procesu sertifikacije. Treće, priprema i sertifikacija bi samo profitirale od vojnih vežbi.

I četvrto, moramo proširiti opseg zajedničkog finansiranja.

Finansijska ograničenost stvara probleme u doprinosima EUBG – smatra češki zvaničnik i dodaje da „predložene teme možda i zvuče tehnički, ali one predstavljaju konkretne korake koji bi pomogli u oživljavanju ovog instrumenta i pomogli u sposobnosti reakcije na iznenadne krize u susedstvu“.

– Moramo biti sigurni da su ove vojne jedinice spremne da krenu u akciju, ne samo na papiru već i u stvarnosti.

To je važno zbog mnogo razloga – između ostalog i da jedinice EUBG mogu da dokažu da su korisne kad poreski obveznici upitaju gde ide njihov novac – zaključuje Prouza.

(Index)

Share this post: