Nemački „Frankfurter algemajne cajtung“: Rusi imaju novo oružje kakvo niko nema!

Ruska vojna industrija je pre nekoliko godina počela da proizvodi nove vrste naoružanja, a sadašnji rezultat plaši zemlje NATO-a, navodi „Frankfurter algemajne cajtung“.

„Samo Kina može da se nosi sa Rusijom“

Stručnjak sa Univerziteta Harvard Dmitrij Goremburg tvrdi da se Rusija može „zaštititi u običnom ratu od svakog protivnika i pobediti sve susedne zemlje“.

Prema njegovom mišljenju, ruska vojska može imati poteškoća samo u slučaju vojnog sukoba sa Kinom.

Nemački list navodi da je u toku potpuno nova faza modernizacije ruskog oružja, s ciljem da Rusija ne zaostaje u tehničkom napretku u odnosu na NATO i Kinu.

Šef Glavnog štaba Oružanih snaga Velike Britanije Stjuart Pič strahuje da bi Rusija mogla da ugrozi kablove za vezu koji su pod vodom.

Pič smatra da Velika Britanija i NATO treba da obrate pažnju na zaštitu telekomunikacionih linija, prenosi Bi-Bi-Si.

On ističe da NATO naročitu pažnju posvećuje zaštiti transatlantskih kablova, zbog, kako tvrdi, „pretnji koje se pojavljuju u vezi sa modernizacijom ruske flote, koja uključuje nuklearne i druge podmornice i brodove“.

Eventualno uništavanje i oštećenje kablova imaće poguban uticaj na ekonomiju, smatra Pič.

Prema poslednjem izveštaju analitičkog centra „Polisi eksčejndž“, podvodne mreže u svetu sadrže 213 nezavisnih sistema kablova i više od 877.000 kilometara optičkih kablova.

Novine „Vzgljad“ su ranije pisale da će se Rusija vratiti među vodeće zemlje u podvodnim istraživanjima na velikim dubinama, i da se u SAD paralelno s tim počelo govoriti o nekim ruskim sistemima koji bi mogli predstavljati pretnju bezbednosti zemalja Severnoatlantskog saveza.

(Mediji)

Share this post: