NEMCI NAM STVARAJU NOVE PROBLEME: Pogledajte ovaj „Egzodus“ koji stiže u Srbiju i na Balkan!

izbeglice migranti sirija granica madjarska

Nemačka je 2015. godine otvorila vrata svim izbeglicama, da bi 2016. godinu potrošila na smišlјanje načina kako da ta vrata zatvori, piše „Vašington post“.

Kako se navodi, posle napada u Berlinu su se pojačali pozivi vlastima da se onemogući ulazak lјudima bez putnih isprava, kao i da se ubrza deportacija kriminalaca i lјudi osumnjičenih za terorizam.

Ipak, vlasti se nadaju da će im naruku ići drugi trend – a to je broj lјudi koji dobrovolјno odlaze u druge zemlјe.

U pitanju su migranti kojma je „dosta i Nemačke i straha od moguće deportacije“.

Međutim, ispostavlјa se da ulogu u njihovoj odluci ima i novac.

– Dvostruko više lјudi je dobrovolјno napustilo Nemačku ove godine, nego što ih je deportovano – navodi se u tekstu američkog lista.

Prema podacima koje je prvi objavio „Zidojče cajtung“, a kasnije su ih potvrdili zvaničnici, 55.000 migranata je napustilo Nemačku 2016. godine.

– Od toga je čak 15.000 lјudi iz Albanije, a po oko 5.000 se vratilo u Srbiju, Irak i Kosovo – naveo je nemački list.

Nemačke vlasti prema tim lјudima imaju poseban pristup – spremili su za njih finansijsku pomoć koja iznosi i do nekoliko hilјada evra, plaćeni su putni troškovi, a postoje i takozvani „startap grantovi“.

Nemci takve metode nazivaju „alternativom konvencionalnoj razvojnoj pomoći“ i imaju cilј da spreče lјude da ponovo pokušaju beg u Evropu.

Kako se navodi, Nemačka je pripremila više od 155 miliona dolara za ovakve projekte u naredne tri godine, a zemlјe koje su viđene kao „bezbedne“ za povratnike jesu Maroko, Tunis, Kosovo, Srbija i Albanija.

– Ipak, ovo neće rešiti sve probleme koje Nemačka ima.

Od 900.000 lјudi koji su tokom prošle godine ušli u zemlјu, većina ih tamo ostaje iako im je odbijen zahtev za azil – navodi američki list.

(B92)

Share this post: