NERVOZA U WASHINGTONU! Bude li oslobođen Alepo, svi američki i turski planovi padaju u vodu!

sirija armija asad tenk vojska

SAD su pozvale Rusiju i Siriju da povuku svoje trupe protiv sirijskih opozicionih grupa, što, kako smatraju analitičari, može značiti propast plana SAD.

Vojni analitičar Ivan Konovalov rekao je za Sputnjik da taj poziv znači samo “kompletnu propast“ akcija Vašingtona i njegovih saveznika u Siriji i bilo gde na Bliskom istoku.

Američki državni sekretar Džon Keri, kao zamenu za to, obećao je jačanje pritiska na sirijsku opoziciju, dok bi Moskva i Damask trebalo da čine isto.

“Njihova politika je nejasna, dok su ruski ciljevi jasni, kao i načini na koje će ih ostvariti – vazdušne snage, sirijska vojska i pregovori. Naše kolege sa zapada su jednostavno ljubomorne na uspehe Rusije“, rekao je Konovalov.

Ruske i sirijske snage utvrdile su nekoliko humanitarnih koridora u blizini Alepa, koji je bio potpuno odsečen.

“Pobiti sve je ono što Nusra front, ID i umerena opozicija žele. Nedavno obaranje ruskog helikoptera zapravo dokazuje šta ta umerena opozicija jeste“, rekao je on.

On je naveo da su SAD pozvale Moskvu i Damask da se uzdrže od budućih akcija protiv terorista.

“Ako Alep padne, to bi bio ozbiljan udarac Turskoj, koja podržava ove terorističke grupe. To bi značilo i propast američkih planova da ostvare uticaj u Siriji“, naglasio je on.

Centar Alepa trenutno kontrolišu vladine snage, ali se strahuje da je oko 250.000 civila zarobljeno na teritoriji koju kontrolišu pobunjenici.

(B92)

Share this post: