NEVEROVATNO: Hrvatska ponovo optužila Srbiju za bombardovanje i ratne zločine! (VIDEO)

Hrvatska policija održala pres konferenciju povodom završetka istrage o raketiranju Banskih dvora koje se dogodilo pre 26 godina. Optuženo je šest visokih oficira JNA.

Kako prenosi Index.hr, konferencija je protekla je u pomalo „bizarnom tonu“, s obzirom na činjenicu da je policija organizovala konferenciju povodom završetka kriminalističke istrage o događaju koji se dogodio pre punih 26 godina.

Reč je o komandantu 5. vazduhoplovnog korpusa general majoru LJ. B., načelniku u PVO S. J., načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đ. M., referentu u tadašnjem KOS ratnog vazduhoplovstva Č. K. i dva pilota koji su ispalili rakete na banske dvore R. D. i D. L.

Napad se dogodio 7. oktobra 1991, kada su avioni Jugoslavenske narodne armije raketirali i teško oštetili Banske dvore, sedište hrvatske vlade, u kojima je tada bila i rezidencija prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana i u kojoj se on nalazio u trenutku napada.

U tom napadu poginula je jedna osoba, četiri su povređene, srušen je deo krova Banskih dvora, a skoro sve prostorije su oštećene.

Dva jugoslovenska borbena aviona oko 15 časova ispalila su na zgradu šest raketa, jedna je pogodila palatu, a ostale su pale na susedne zgrade.

U trenutku napada Tuđman je razgovarao u zgradi sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, tadašnjim predsednicima jugoslovenskog predsedništva i vlade.

Na današnjoj pres konferenciji hrvatska policija je saopštila da je za taj napad prijavljeni bivši majori i general majori bivše protivvazdušne odbrane JNA.

– Podnosimo krivičnu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedne osobe koja je državljanin Hrvatske – rekao je Ante Gudelj, načelnik Uprave kriminalističke policije.

– Tih šest osoba je prijavljeno za ubistvo pripadnika najviših državnih tela u pokušaju. Drugo kazneno delo za koje se ta šestorica sumnjiče je ratni zločin protiv civilnog stanovništva – dodao je Gudelj.

Pošto se optuženi ne nalaze u Hrvatskoj za njima će se raspisati međunarodne poternice, a biće pokrenute i druge radnje, rekao je Jurica Ilić iz Županijskog državnog tužilaštva.

Na pitanje novinara zašto im je trebalo 26 godina da završe istragu, iz policije i tužilaštva su rekli da je slučaj bio veoma složen i da se posebno intenzivirao 2016. kada su dobili ključne informacije.

Takođe, kako je rečeno, optuženi su najviši vojni zvaničnici oko kojih postoji zid ćutanja.

Pravosudni organi Srbije nisu učestvovali u istrazi, takođe je rečeno.

– Morate imati u vidu da su i prijavljeni i deo svedoka visoko rangirani činovnici JNA, takve ljude je godinama okruživao zid ćutanja koji je trebalo probiti – dodao je načelnik kriminalističke policije.

(Mediji)

Share this post: