Neviđeno do sada: Snimak Plutona iz blizine! (VIDEO)

pluton prve fotografije

Letelica se kreće zahvaljujući nuklearnom generatoru koji pokreće plutonijum (nazvan prema Plutonu), a koji bi trebao da bude u pogonu do 2030-ih godina.

Nju Horajzons je snimio najoštrije fotografije planete Pluton do sada, na putu na kojem je već devet i po godina. 

Letelici Nju Horajzons bilo je potrebno devet i po godina da pređe gotovo pet milijardi kilometara i stigne do kraja Sunčevog sistema. Time je čovečanstvo, pomoću različitih letelica uspelo da obiđe svih devet planeta Sunčevog sistema.

Nju Horajzons je snimio na ovom putu, do sada najoštrije fotografije površine ove planete, a zanimljivo je i da su na letelicu ukrcali pepeo astronoma Klajda Tombauga koji je otrkio Pluton 1930. godine.

Uz rezoluciju koja prikazuje 80 metara po pikselu, snimljene su planine, krateri i brojna zaleđena polja ove patuljaste planete koja je manja od Zemljinog satelita, a već prve fotografije naučnicima daju naznake da planeta nije mrtava već da se i danas na njoj odvijaju tektonska gibanja.

Zbog velike udaljenosti od Zemlje, sve fotografije i merenja koje šalje Nasina letelica neće doći do nas sve do 2016. godine.
Nju Horajzon nastavljaja da proširuje svoje horizonte u svemirskim prostranstvima. Letelica nastavlja dublje prema Kuiperovom pojasu, području koje astronomi zovu trećom zonom svemira.

Letelica se kreće zahvaljujući nuklearnom generatoru koji pokreće plutonijum (nazvan prema Plutonu), a koji bi trebao da bude u pogonu do 2030-ih godina. Letelica će tada biti sto puta udaljenija od Zemlje nego Sunce.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs /jutarnji.hr)

Share this post: