NEVIDLJIVA REVOLUCIJA: Moskva, Ankara i Teheran stvorili „nacionalnu giljotinu“ za globalnu politiku na Bilskom istoku!

Erdogan stao uz Putina i Rohanija (Foto: Sinhua/kremlin.ru/Pravda)

Šefovi diplomatija Rusije, Irana i Turske – Sergej Lavrov, Muhamed Džavad Zarif i Mevlut Čavušoglu – usaglasili su u Antaliji preporuke za organizovanje Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga.

Predložene „preporuke” će u sredu u Sočiju razmotriti i najverovatnije odobriti lideri tri zemlje: Vladimir Putin, Hasan Rohani i Redžep Tajip Erdogan.

Preporuke su u funkciji – kako se naglašava – „uspostavljanja poverenja među Sirijcima radi rešavanja svih pitanja kroz međusirijski dijalog i dostizanja kompromisa koji će biti u interesu jedinstvene i jake Sirije, kako je to i predvieno rezolucijom Saveta bezbednostzi UN 2254”.

Lavrov, Zarif i Čavušoglu su ocenili da je ulazak u završnicu razbijanja Islamske države doveo do smanjivanja nivoa nasilja u Siriji i stvorio pretpostavke da se od pređe „od oružane konfrontacije na pregovore o političkom rešenju”.

U svemu ovome postoji skrivena ali izuzetno važna dimenzija: Moskva, Teheran i Ankara nastavljaju da Siriju vode ka prestanku rata i političkom rešenju mimo Sjedinjenih Država i njihovih saveznika i satelita.

Da im mrse konce i kvare planove…

Sećate li se onih okupljanja „Prijatelja Sirije”? Kluba u kojem su bile sve zapadne i arapske države koje su Siriji radile o glavi, agresori koji su glumili mirotvorce…

Da se Rusija i Iran nisu umešali u rat na strani Sirije (Turska im se priključila da bi rešavala svoj problem sa Kurdima), o Siriji bi se već pre godinu dana govorilo kao o „bivšoj Siriji”.

Kao o „bivšoj Jugoslaviji”.

A Amerikanci i njihovi pomagači i vazali raportovali bi kako se njihov protektorat „demokratska Sirija” svakoga dana u svakom pogledu sve brže i uspešnije razvija…

Samo što bi to bila, u najboljem slučaju, labava konfederacija sunitskim, kurdskim i šiitskim entitetom, i sa teritorijama pod kontrolom Turske i Izraela…

A koliko je i zašto je zaobilaženje SAD važno i koliko je bilo neophodno, svedoči i ova današnja izjava jednog visokog sirijskog oficira:

„Naše jedinice su likvidirale bojovnike Islamske države koji su uz podršku američke avijacije izveli kontranapad i bili uspeli da pre dva dana prodru u Abu-Kemal. Sada je taj grad ponovo očišćen i počelo je njegovo razminiranje”.

(Fakti)

Share this post: