NIKOLA GRUEVSKI DRAMATIČNO UPOZORAVA MAKEDONIJU: „Sad su krenuli!“

– Živimo u istorijsko vreme u kojem neki žele da razbiju našu državu. Možemo doći u situaciju da nemamo državu.

Samo jedinstvo naroda može odbraniti državu – poručio je Makedoncima Nikola Gruevski.

Bivši premijer i lider VMRO-DPMNE pritom je naglasio da je u toku pokušaj da se Makedoniji nametne dvojezičnost na celoj njenoj teritoriji, da se sama država federalizuje i da joj se promeni ime.

„Dokument iz Tirane predviđa dvonacionalnu državu. Federalizacija Makedonije je nekima odavno cilj.

Sa tim se ne sudaramo prvi put, ali sada kreću u njegovu realizaciju jer su našli čoveka koji je spreman da zbog vlastitog kriminala ispuni sve što se od njega traži”.

Uoči posete Johanesa Hana Skoplju, naglasio je da od EU očekuje da osudi platformu iz Tirane i da Brisel potvrdi privrženost principu da vladu Makedonije formiraju pobednička partija među makedonskim i pobednik među partijama Albanaca.

Gruevski je saopštio da njegova partija priprema dokument kojim će ponuditi izlaz iz političke krize u zemlji.

Naglasio je da taj dokument neće favorizovati ni jednu političku partiju niti etničku grupu, ali da će polaziti od unitarnosti i multikulturalnosti Makedonije.

Naveo je da je najnovija anketa pokazala da oko 70 odsto etničkih Makedonaca želi nove vanredne izbore, a da im se samo 12-13 odsto protivi.

Gruevski je iz toga izveo zaključak da je za vanredne izbore i dobar deo onih koji su glasali za SDSM i Zorana Zaeva.

„Neka Zaev na te izbore izađe sa platformom koja će nuditi dvonacionalnost i federalizaciju države. Ako za to bude dobio podršku, onda neka vlada.

Opet nudimo i da Zaev i SDSM odbiju platformu iz Tirane, a mi ćemo podržati njihovu vladu u kojoj će svi ministri biti iz SDSM”- najavio je Gruevski buduće potez svoje partije i koalicije „Za bolju Makedoniju”.

(Fakti)

Share this post: