NOVA „GREŠKA“ AMERIČKE AVIJACIJE: Uništili pro-turske položaje na severu Sirije dok su tukli teroriste, stradali i civili!

NATO

Američka avijacija ponovo je izvela akciju „prijateljske vatre“, ovaj put po pro-turskim snagama na severu Sirije i civilima.

Nakon detaljne pripreme, dva američka F-16 i dva AC-130H izveli su niz vazdušnih napada na položaje Islamske države u zonama borbe sa pro-turskom „Slobodnom sirijskom armijom“ (FSA), između naselja Marea i Asanbul. Bombe su pogodile položaje „umerene opozicije“.

Incident se dogodio 3. oktobra, a ova, još jedna u nizu grešaka američke avijacije, prošla bi potpuno skrivena od očiju javnosti da nije velikog broja lokalnih aktivista koji su ovu informaciju objavili i potvrdili u „pobunjeničkim“ izvorima.

Izgleda da Turcima, za sada, ne odgovara dalji porast tenzija sa Amerikancima, naročito pošto su uspeli da izvrše pritisak na kurdske snage da se ne upuštaju u borbe sa turskom vojskom i pro-turskim FSA, koji sprovode akciju Štit Eufrata.

Ipak, ranije „greške“ američke avijacije daju nam za pravo da i u ovoj tražimo skrivene razloge.

U vreme incidenta, proameričke kurdske snage SDF i američki „instruktori“, krenule su u snažan napad na položaje ID-a koji ne uspeva da održi toliko širok front koji gori gotovo čitavom linijom razdvajanja.

Bombardovanje položaja FSA, znatno je usporilo pro-turske snage u trci za Al Bab, najveće uporište ID-a u ovom delu pokrajine Alepo.

Sever Sirije sada vri od velikog broja sukobljenih strana. Kurdi na istoku i zapadu bore se protiv ID-a, kurdske separatističke snage protiv Turaka i FSA, SDF ulazi u trku sa FSA i Turcima za Al Bab, a u toj trci moguće su i „varnice“.

Iako turska operacija Štit Eufrata ima podršku američke avijacije, jedinice za specijalne operacije američke vojske na terenu se nalaze sa SDF-om, pa bi se u takvim sukobima američka vojska našla na obe sukobljene strane.

Turski predsednik Redžep Erdogan više puta je opominjao SAD zbog saradnje sa teroristima, ali reakcija je ovaj put izostala. Razlog za to verovatno leži i u Erdoganovoj uverenosti da će njegove snage svakako stići do Al Baba pre pro-američkih, što bi otvorilo prostor za napad na Raku.

Ukoliko Turci prvi stignu do Al Baba, u akciji za osvajanje prestonice Islamske države neće biti mesta za Kurde, a u takvom razvoju situacije, čak bi i Amerikanci bili izlišni.

Erdogan je verovatno procenio da bi ulazak u nove diplomatske razmirice sa Vašingtonom samo usporio planove i privukao pažnju svetske javnosti na činjenicu da je Štit Eufrata već odavno ispunio svoju zvanično zacrtanu misiju.

(Pravda)

Share this post: