„Novi vlasnik Telekoma oteraće 100.000 ljudi“

telekom srbija

Reprezentativni sindikati Telekoma Srbije organizovaće u sredu, 11. novembra, u podne ispred Vlade Srbije prostestni skup protiv prodaje tog državnog preduzeća.

Kako su najavili Jedinstveni sindikat Telekoma Srbije i Sindikat Telekoma Srbije ušesnici protesta „Stop prodaji Talekoma“ okupiće se u 11.00 na platou ispred Crkve svetog Marka, odakle će krenuti u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije.

Predsednici ta dva sindikata Slavoljub Kandić i Miroslav Joksimović su ranije rekli da će sa tog skupa će biti poslata poruka Vladi Srbije da Telekom može uspešno da posluje i u sadašnjem vlasništvu i da ispunjava sve obaveze prema državi i građanima, a potencijalnom kupcu da nije dobrodošao.

Prema njihovim rečima, protiv prodaje državnog telekomunikacionog preduzeća su svi zaposleni u Telekomu i većina građana Srbije.

Predsednik Sindikata Telekoma Srbije Miroslav Joksimović je izrazio sumnju da će novi vlasnik Telekoma otpustiti 4.000 zaposlenih i da će bez posla ostati i 100.000 radnika u domaćim firmama koje sarađuju sa Telekomom.

Istakao je da u Telekomu nema viška zaposlenih, ali da bi investicioni fond koji bi kupio tu kompaniju smanjio broj radnika kako bi preduzeće bolje prodao.

Joksimović je još rekao da od premijera Srbije očekuje da prilikom otvaranja ponuda polovinom novembra kaže da prodaje neće biti, podsećajući da se lider Srpske napredne stranke dok je bio u opoziciji borio protiv prodaje Telekoma.

Telekom, kako su istakli sindikalci, može uspešno da posluje i u sadašnjem vlasništvu i da ispunjava sve obaveze prema državi i građanima.

Telekom koji sada ima dobit od oko 140 miliona evra, po oceni Joksimovića mogao bi da ima dobit od 300 miliona evra kad otplati dugove za kredite koji su uzeti za kupovinu firmi u regionu i u Srbiji.

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je 3. jula poziv za prikupljanje neobavezujućih ponuda za učešće u prodaji kapitala Telekoma Srbije, a ponude bi trebalo da budu objavljene 16. novembra.

(BETA)

Share this post: