OBOREN A-10: Najžilaviji američki avion završio u sirijskom pesku!

američki borbeni avion A-10 tanderbolt II

američki borbeni avion A-10 tanderbolt II

Glavna informativna agencija Islamske države – Amak, objavila je danas da je ta teroristička organizacija oborila jedan američki borbeni avion A-10 tanderbolt II.

Kako se navodi u saopštenju Amaka, avion je oboren u blizini grada Markadaha na severoistoku Sirije, na samoj liniji razdvajanja teritorija pod kontrolom Islamske države i kurdskih snaga.

Nedugo nakon ovog saopštenja, usledila je i objava u kojoj se tvrdi da su američki avioni nedugo nakon obaranja tanderbolta, nekoliko puta gađali olupinu aviona, ne bi li uništili sve njene ostatke.

Iako je informacija neproverena iz drugih izvora, Amak je više puta do sada dokazao svoj kredibilitet i ovakve informacije su se, bar do sada, uvek ispostavljale kao tačne.

A-10 tanderbolt II je jednostavan, efikasan i veoma izdržljiv dvomotorni avion, koji može da se koristi protiv svih ciljeva na kopnu, uključujući tenkove i druga oklopna vozila.

Razvio ga je Ferčild-Repablik, u ranim sedamdesetim godinama dvadesetog veka i još uvek je jedna od okosnica američke avijacije za uništavanje pešadijskih ciljeva. Zbog svoje izdržljivosti nosi nadimag „Hog“ ili na srpskom „Vepar“.

(Pravda)

Share this post: