OČEKUJE SE ODGOVOR RUSIJE – NATO zabranio prelet ruskih aviona do Srbije!

general Petr Pavel NATO

general Petr Pavel NATO

Ruski piloti mogu u Srbiju, ali ne i njihovi „migovi“ i helikopteri!

Naime, na zajedničkoj vežbi BARS-2016, koja je počela pre dva dana, naši vazduhoplovci zajedno sa kolegama iz Rusije lete koristeći domaću tehniku, koja je neuporedivo skromnija u odnosu na ono čime raspolažu Rusi, a razlog tome je protivljenje okolnih zemalja iz NATO koje nisu želele da ruske borbene letilice prelete preko njihovih teritorija.

– Poslednjih godinu dana svedoci smo koliko su bliskih susreta imale ruske vojne letelice sa NATO avionima, a poslednji put bilo je pre nepunih nedelju dana, kada su čak četiri evropske zemlje (Norveška, Velika Britanija, Francuska, Španija) dizale svoje letačke posade kako bi presrele „tupoljeve“ (Tu-160), koji su, navodno, ugrozili njihov vazdušni prostor.

Zaista mislite da bi posle svega dozvolili ruskim „migovima“ da bez problema nadleću prostor koji kontroliše NATO – naveo je izvor za isti list.

– Rusija nikada nije bila protiv namere Srbije da se priključi EU, već je bila protiv toga da se iz Brisela nameće politika u odnosu na Moskvu. Što se tiče NATO, on bi trebalo „da se pozabavi čišćenjem teritorija i onim što je ostavio, a ne da sponzoriše Kosovo.

Konkretan datum posete premijera Dmitrija Medvedeva nije utvrđen, tako da niko ne odlaže tu posetu, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov bi uskoro trebalo da dođe, kao i delegacija sa sekretarom Saveta bezbednosti Nikolajem Petrušovim na čelu, tako da je u našim odnosima sve normalno, ne brinite se – rekao je Čepurin.

Naravno, zvaničnu potvrdu zabrane ruskim borbenim avionima da dođu u Srbiju nema, a prema rečima vojnog analitičara Miroslava Lazanskog, Srbija ne bi trebalo da ima probleme sa Zapadom zbog ove vežbe.

– Siguran sam da Srbija ne može imati probleme sa NATO zbog zajedničkih vežbi sa Rusijom.

Mi smo suverena zemlja i možemo da vežbamo s kim hoćemo, u krajnjem slučaju, imali smo daleko veći broj vežbi s njima nego s Rusima – naveo je Lazanski.

S druge strane, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin ne vidi ništa sporno u pomenutim vežbama.

– Ruski piloti su već ovde, a od 3. do 15. novembra biće održana i vežba „Slovensko bratstvo”, čiji je cilj uvežbavanje reagovanja u vanrednim situacijama i zaštita stanovništva.

Učestvovaće oko 100 predstavnika naše strane, a biće pozvani i svi vojni izaslanici koji su u Srbiji. To su vežbe koje niko ni od koga ne skriva – rekao je Čepurin.

(Agencije)

Share this post: