OGLASILO SE Ministarstvoodbrane RF: Evo šta se zaista desilo između Ruskih „suhoja“ i američkih „reptora“, na nebu iznad doline Eufrata! (VIDEO)

Ministarstvoodbrane RF odreagovalo je na američke tvrdnje da  su dva lovca SAD F-22 Raptor iznad Eufrata presrela dva ruska jurišna aviona Su-25.

Saopštilo je: „Opet nerki američki i britanski mediji pokušavaju da ono što bi voleli da se dogodilo `prodaju` za ono što se dogodilo.

Istina je da je par Su-25 eteo na visini 3.300 metara prateći humanitanu kolonu kamiona  koja se kretala zapadnom obalom Eufrata pored sirijskog grada Mejadin.

Sa istočne obale reke im se približio američki lovac F-22. Ispaljivanjem termičkih mamaca pravio je smetnje paru Su-25”.

Ruski vojni vrh je ono što je usledilo opisao ovako:

„Naš lovac Su-35, koji je sa visine od 10.000 metara obezbeđivao vazdušnu zaštitu i konvojnu i Su-25, munjevito se približio F-22 otpozadi. Američki lovac  je odmah napustio taj deo vazdušnog prostora Sirije”.

U međuvremenu su američki i britanski mediji počeli da objavljuju i da je F-22 otvarao vatru na ruske Su-25 jer su ulazili u „američku vazdšnu zonu”.

Navodno su ruski Su-25 tada napustili tu „zonu” čiju „liniju” su prelazili „nekoliko puta”.

O ispaljenoj „raketi upozorenja” piše i jedan od urednika Voice of America Stiv Herman.

Američka CENTCOM je saopštila da su se dva F-22 našla preblizu dvama ruskim avionima, ali da se ništa posebno nije dogodilo jer su kanali vojne veze dve zemlje na Bliskom Istoku bili iskorišćeni da se mogući konflikt izbegne.

Čak je navela da se takvi „incidenti” ponekad događaju i po nekolčiko puta tokom istog dana.

Bivši šef ruske vojne diplomatije – general Leonid Ivašov – izjavio je večeras da će Amerikanci, ako se njihovi avioni budu `kačili` sa ruskim ili sirijskim, naići na `žestok odgovor` ili Vazdušno-kosmičkih snaga RF ili ruskih i sirijskih sistema PVO.

Prema njegovim rečima, Moskva neće trpeti američke provokacije jer se ruski vojni kontigent u Siriji nalazi zakonit – na poziv vlade u Damasku, a američki potpuno nezakonito. I  bez poziva Sirije i bez mandata Saveta bezbednosti UN.

(Mediji)

Share this post: