OPASNOST NAM VISI NAD GLAVOM: Letelica Tiangong izgubila kontrolu u svemiru! Mogla bi da padne na Leskovac!

ilustracija

Predviđa se da će delovi svemirske stanice, težine i do 100 kilograma pogoditi prostor između 43 stepena severne i 43 stepena južne geografske širine.

[adsenseyu5]

Kineska svemirska stanica Tiangong je izgubila kontrolu u svemiru i prema tvrdnjama stručnjaka moglad bi da početkom 2018. godine padne na zemlju.

Na stranici reddit se povela polemika o predviđanju da će delovi svemirske stanice, težine i do 100 kilograma pogoditi prostor između 43 stepena severne i 43 stepena južne geografske širine. 

Kako kažu u Srbiji to obuhvata Leskovac i sva mesta južnije od njega.

– Međutim procene o području na koje ce pasti moguće je utvrditi najranije 11 sati pre ulaska u atmosferu. A tada sitne razlike u atmosferskim uslovima mnogo znače, mnogo u smislu čitavih kontitenata –  pišu na reddit.com

[adsenseyu1]

Takođe su kako navode između ostalih ugrožene i susedne zemlje Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska.

Zvanično ova svemirska laboratorija prestala je sa radom još u martu 2016. godine, ali je Tiongjang zadržala strukturni integritet. Stanica je dugačka 10, 5 metara, prečnika oko 3,4 metra, sa dva solarna panela dužine 7, širine tri metra.

 Intezivnom analizom je utvrđeno da bi svemirska stanica trebala da padne u poslednjoj nedelji marta 2018. godine – predviđaju kineski stručnjaci.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za poslove u svemiru smatra da je kineska briga preterana, te da se tom slučaju pridaje preveliki značaj i da nema direktne opasnosti od pada svemirske stanice.

[adsenseyu1]

– Verovatnoća za ugrožavanje i nanošenje štete avijaciji, ali i delovima kopna su minimalne, ali ćemo preduzeti sve mere praćenja i obezbeđivanja mesta ako bude postojala potencijalna opasnost od pada svemirske stanice i javnost će biti blagovremeno obaveštena – saopštili su iz UN-a.

Kina će koristiti međunarodne informacije zajedničkog monitoringa u okviru Koordinacionog odbora međuagencijskog svemirskog otpada, kako bismo svi bili bolje informisani o padu Tiangonga.

Svemirska stanica će biti intezivno praćena u narednom periodu, da bi se na vreme mogle preduzeti određene mere u slučaju opasnosti od pada na određenu teritoriju.

(Mediji)[adsenseyu2]

Share this post: