OTKRIVEN TAJNI DOKUMENT! NATO spreman da vojno interveniše na Balkanu! Srbija zbog Rusije ponovo na udaru!

Ilustracija

NATO je spreman da operativno interveniše na Balkanu kad to bude potrebno kako bi sprečio međuetnički sukob i promovisao sigurnost i stabilnost, piše u tajnom dokumentu NATO o situaciji na zapadnom Balkanu, prenosi “Sputnjik” navode hrvatskog lista.

Dokument, u koji je „Večernji list“ ekskluzivno imao uvid u Briselu, raspravlјen je i usvojen na sastanku ministara spolјnih poslova ovog meseca, a u njemu se detalјno opisuju dve vrste pretnji s kojima su suočene države u jugoistočnom hrvatskom susedstvu: destabilizirajuće ponašanje Rusije i rastući ekstremizam i radikalizacija kao posledica povratka stranih boraca iz Sirije i Iraka.

Ne otkriva se detalјnije šta znači da je savez spreman da operativno interveniše, ali izvori neslužbeno govore da je naglasak na promovisanju sigurnosti i stabilnosti te da ne treba to iščitavati kao pretnju, već kao poruku odvraćanja potencijalnih pretnji koje će NATO, očito je iz te formulacije, intenzivno pratiti na zapadnom Balkanu.

U dokumentu se navodi broj od „približno 260 stranih boraca“ koji su iz BiH otišli u borbu na strani terorističkih organizacija ID i Al Kaide u Iraku i Siriji. To je podatak s kraja 2015. godine.

Kad je reč o drugom razlogu za zabrinutost zemalјa članica NATO-a situacijom na zapadnom Balkanu, u poverlјivom dokumentu navodi se da je pristup Rusije najčešće usmeren prema srpskom stanovništvu u regionu.

Među Srbima ruske poruke imaju najveći odjek, dodaje se u dokumentu.

NATO uočava „porast ruskih aktivnosti na zapadnom Balkanu, koje uklјučuju destabilizirajuće ponašanje“.

U delu dokumenta koji govori o Srbiji navodi se da je podrška Srba tom vojnom savezu veoma niska, što je, naravno, posledica NATO bombardovanja Srbije pred kraj vladavine Slobodana Miloševića.

Ali, NATO prepoznaje potrebu da podstiče dodatnu, snažniju nego ikad pre, političku saradnju sa Srbijom.

(Večernji list,Agencije)

Share this post: