OVDE SE NE OSUĐUJE VEĆ SE REAGUJE: Evo kako Vlada Kosova otima srpsku imovinu, pred očima EVROPSKE ZAJEDNICE!

„Najnovijom odlukom o prisvajanju imovine Priština direktno krši Sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ“, tvrdi Srđan Perišić, profesor Međunarodnih odnosa i geopolitike.

On smatra da je odlukom kosovske vlade da prisvoji svu nepokretnu imovinu dokazano da „nisu upoznati sa međunarodnim pravom“ i podseća da time krše jedan od najvažnijih međunarodnih ugovora na ovim prostorima.

„Sporazum o sukcesiji iz 2001. godine moraju da poštuju sve države, pa tako i Vlada Kosova. Srbija uvek može da se pozove na taj ugovor i tako brani svoje interese“, objašnjava profesor Perišić.

On dodaje da je sada red na srpske vlasti da reaguju u što skorijem roku.

„Vlada Srbije mora poništiti ovu odluku prištinske vlasti i dokaže da ne mogu svaki put da vrše pritisak na naše institucije. Neke stvari se moraju poštovati, a ovo je samo još jedan pokazatelj da ne poštuju dogovore“, rekao je Perišić za BKTVNews.

Da je tako, tvrdi i profesor Pravnog fakulteta Mirko Živković koji smatra da se ovom odlukom krši jedan od najvažnijih ugovora nakon raspada SFRJ.

„Oni nisu obuhvaćeni sukcesijom, naslednice su republike bivše Jugoslavije i Kosovo se tu ne spominje i ne znam na osnovu čega su tu odluku doneli“, objašnjava Živković za BKTVNews.

Perišićističe da je Priština u panici i da zbog toga zaoštrava situaciju sa Beogradom, jer se svetska politika menja, ali ne u njihovu korist.

„Uplašeni su jer vide da Zapad nema više tu snagu da stoji iza njihovih maksimalističkih zahteva, Vašington se nije definisao ili se povukao, a EU je pred poluraspadom i takođe nema snage da sada zastupa interese Albanaca“, rekao je Perišić.

Kako kaže, Tirana i Priština su u strahu da više neće realizovati sve projekte koji su usmereni direktno protiv Srbije.

„Ovog puta situacija je drugačija, ovo nije pritisak na Beograd, već na Vašington i Brisel da intervenišu u njihovu korist, ali smatram da im to sada neće uspeti“, kaže Perišić.

Evo šta spada u imovinu koju Priština prisvaja?

  1. Zemljište koje je vlasništvo Republike Srbije u iznosu od 29% od ukupnog zemljišta na KiM (prema podacima Republičkog geodetskog zavoda).
  2. Objekte, i to 1.240.992 kvadratna metra službenih zgrada, 145.202 kvadratna metra poslovnih zgrada, 24.688 kvadratnih metara stambenih zgrada, 3.973 kvadratna metra objekata posebne namene, 753.916 kvadratnih metara drugih građevinskih objekata, restorana, odmarališta, sportskih objekata..
  3. Državni udeo u privrednim subjektima poput RMHK Trepča a.d., Ski-centar Brezovica d.o.o., Lola Lešak, Kosmet prevoz.
  4. Državna preduzeća i njihova celokupna infrastruktura poput Železnice Srbije, Elektroprivrede (JP Površinski kopovi, JP Termoelektrane Obilić, JP Elektromreža Srbije, JP Elektrokosmet, JP Zubin Potok), JP PTT Srbija, JP Srbija šume, NIS Petrol – Jugopetrol, JP Aerodrom Priština, JP Nacionalni park Šara.
(BKTVNews/M.Al-Shukeir)

Share this post: