OVO JE LjUDINA – SVAKA ČAST: Pogledajte šta je general Diković uradio nakon presude!

ljubisa dikovic nacelnik generalstab general

Načelniku Generalštaba Vojske Srbije, generalu Ljubiši Dikoviću, Fond za humanitarno pravo isplatio je odštetu od više od pola miliona dinara zbog povrede časti i ugleda usled objavlјivanja neistinitih navoda u publikaciji Fonda „Dosije Ljubiša Diković“.

Diković je celu sumu odmah uplatio u humanitarne svrhe kao što je i obećao prilikom podnošenja tužbe, rekao je Tanjugu njegov punomoćnik, advokat Đuro Čepić.

On je podsetio da je u oktobru postala pravosnažna presuda kojom je FHP obavezan da Dikoviću isplati naknadu štete, i da je ona izvršena prošle sedmice.

„Po isplati FHP-a, Diković je sredstva uplatio na račune 17 porodica pripadnika Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane, čiji su članovi teško bolesni ili su materijalno ugroženi“, rekao je Čepić.

Reč je, kako je naveo, o slučajevima multipleskleroze, kancera i drugih teških obolјenja.

Iznos od 575.000 podelјen je na ravnomerne delove od po oko 33.000 dinara za 17 porodica kako bi se koliko-toliko olakšao život tim lјudima, naveo je Dikovićev advokat.

„Diković je prilikom podnošenja tužbe najavio da će celokupan iznos koji mu bude dosuđen uplatiti u humanitarne svrhe, i upravo to je i ispunio na ovaj način“, napomenuo je Čepić.

Diković je u februaru 2013. godine podneo tužbu protiv FHP-a i osnivača Fonda Nataše Kandić, kojom je tražio milion dinara na ime pretrplјene duševne boli zbog povrede časti i ugleda navodima u Dosijeu o njegovom navodnom učešću u ratnim zločinima na KiM.

Nakon suđenja, Prvi osnovni sud u Beogradu je utvrdio da navodi FHP-a nisu bili istiniti i naložio Dikoviću da isplati odštetu sa pripadajućim sudskim troškovima.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je ranije da je još u januaru 2012. godine, proverom navoda Fonda, utvrdilo da nije postojao bilo kakav osnov za sumnju da je Diković bio odgovoran za ratne zločine navedene u krivičnoj prijavi Fonda iz 2009. godine.

(Rts)

Share this post: