OVO JE NEČUVENO: Flin priznao da je lagao FBI, Putin kaže „tamo su ludi“

Majkl Flin, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa, izjasnio se pred federalnim Okružnim sudom krivim po optužbi da je lagao FBI.

Reč je o kontaktima koje je Flin imao sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu, prenosi AP.

Navodi se da je federalni sudija Rudolf Kontreras kazao tokom Flinovog izjašnjavanja da nekadašnji Trampov savetnik sarađuje sa vladom u širokoj istrazi koju vodi specijalni savetnik Robert Maler.

AP navodi da je Kontreras rekao da će vlada SAD odlučiti o tome koliko efikasno Flin sarađuje.

Flin je optužen za davanje lažne izjave FBI-ju u januaru ove godine.

Rojters je, pozivajući se na dva zvaničnika, objavio da se Flin predao ranije danas FBI-ju, dok je BBC javio da je on stigao u sud da bi se izjasnio o krivici.

Optuženi je „svojevoljno i svesno“ izneo „lažne, izmišljene i netačne tvrdnje“ FBI-ju 24. januara.

Optužnicu je podigao specijalni savetnik Robert Maler, koji vodi istragu o navodnom mešanju Rusije u američke izbore 2016. godine, a Flin je najviši član Trampove administracije koji je dosad optužen s tim u vezi.

Flin je, kako se navodi, lažno tvrdio FBI-ju da nije razgovarao o sankcijama sa tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu.

On je 13. februara podneo ostavku posle medijskih izveštaja da je pre inauguracije Donalda Trampa s ruskim ambasadorom razgovarao o američkim sankcijama prema Rusiji.

Smenjeni direktor FBI-ja Džejms Komi proletos je na saslušanju pred obaveštajnim odborom Senata rekao da je bilo „veoma zabrinjavajuće“ kada mu je Tramp u februaru tražio da obustavi istragu o Flinu, pokrenutu zbog njegovih nedozvoljenih kontakata s Rusijom.

Na ove navode odmah je reagovao Kremlj, a „Sputnjik“ prenosi da je predsednik Rusije Vladimir Putin ponovio da su sve optužbe o navodnom mešanju Rusije bez osnova, kao i da smatra da su „američki zvaničnici poludeli“, jer je posao ambasadora da se „sastaje sa ljudima“.

Takođe, potvrdio je da zna o čemu su Flin i ambasador Sergej Kisljak razgovarali.

(B92, TANJUG)

Share this post: