OVO MOŽE I SME SAMO ON: Putin pred hilјadu i po novinara, odgovarao na pitanja! (VIDEO)

vladimir-putin02 hj

Predsednik Rusije Vladimir Putin okupio je danas hilјadu i po novinara na velikoj tradicionalnoj decembarskoj pres-konferenciji.

Za šefa ruske države ovo je dvanaesta po redu. Prvi put se desilo da je Putin odložio događaj za 24 časa: juče je održana komemoracija ruskom ambasadoru ubijenom u Turskoj.

Očekuje se da će ove godine glavne teme velike Putinove konferencije za novinare biti ekonomija, socijalna sfera, situacija u Siriji i na Bliskom istoku, borba protiv međunarodnog terorizma, rusko-američki odnosi i regulisanje situacije u Ukrajini.

Takođe, očekuje se da će medije posebno interesovati Putinov komentar na rezultate američkih izbora.

POČELA KONFERENCIJA

10:07 Pad BDP u Rusiji u 2016. godini iznosio je 0,5-0,6 odsto „BDP zemlјe prošle godine je pao za 3,7 odsto. Ove godine je isto bilo manji pad. Najverovatnije će ove godine biti smanjen 0,5-0,6 odsto“, rekao je Putin. Rast polјoprivredne proizvodnje je iznosio 4 odsto.

10:14 „Ono što nas raduje je smanjenje otoka kapitala“, rekao je Putin. Otok kapitala u 2014. godini je iznosio 500 milijardi dolara, prošle godine 57 milijardi dolara, a ove 16-17 milijardi dolara, uzimajući u obzir isplate kredita.

10:18 Putin: Očuvanje vladinih rezervi i zlatno-deviznih rezervi Centralne banke je dobar mehanizam bezbednosti za privredu Rusije.

10:23 Putin: Izvoz IT-tehnologija do pre nekoliko godina iznosio praktično nula, dok Rusija sada izvozi proizvode u vrednosti od 7 milijardi dolara.

10:30 Putin se zalaže za razvoj mreže malih regionalnih banaka.

Pogledajte video:

10:33 Putin: Rusija će pratiti tok istrage ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Ankari Putin: Pratim sve velike slučajeve, pa i istragu ubistva Borisa Nemcova.

10:36 Putin: Ruski budžet je sastavlјen na osnovu prognoze cene nafte od 40 dolara „Polazimo od konzervativnih postulata po pitanju budžeta – od 40 dolara za barel nafte“, naglasio je šef ruske države. Po njegovim rečima, deo rashoda će se smanjiti sa 15,8-16,01 triliona rubalјa.

10:39 Putin: Nisam razgovarao s Aleksejem Ulјukajevim pred njegovo privođenje. Bilo je dovolјno materijala koje je dostavila istraga da bih ga smenio.

10:41 Putin o tome šta čeka odbrambenu granu privrede. „Prošle godine smo trošili 2,7 odsto BDP na odbranu, ove godine će to biti 4,7 odsto, sledeće 3,3, dalјe 2,7 odsto. «To se neće odraziti na planove jačanja odbrambene spobostnosti“, rekao je Putin i dodao da su ove godine otplaćeni dugovi odbrambenim preduzećima.

10:43 Putin: mi prodajemo deo paketa akcija državnih preduzeća, ne zato što nam fali novac za konkretne budžetske rashode, već zbog pobolјšanja strukture ekonomije.

10:45 Putin: Rusija je jača od svakog agresora „Nije tajna obavili smo veliki rad na modernizaciji nuklearnog potencijala Rusije, to se tiče i raketa strateške namene baziranih na kopnu, atomnih podmornica sa novim tipovima raketa, nosača raketa na avionima i udarnih sistema.

Delujemo strogo u skladu sa svim sporazumima, naglasio je Putin.

10:48 Putin: Što se tiče Trampa, on je i ranije govorio o jačanju nuklearne odbrane SAD, ali više iznenađuje sadašnja administracija koja je počela da dokazuju da imaju najmoćnije Oružane snage. To niko ne osporava.

Pogledajte video:

10:49 Putin veruje da je moguća normalizacija odnosa sa Ukrajinom „Verujem da će pre ili kasnije doći do normalizacije odnosa sa Ukrajinom“, rekao je Putin.

10:50 Pitanje sa Krima: kako se, po vašem mišlјenju razvija Krim i kako nazvati most – Krimski ili Kerčenski?

Putin: „Ja sam smislio da se most gradi, a vi treba da smislite kako da se nazove“.

10:58 Putin na pitanje o navodnom mešanju Rusije u američke izbore

„Znamo da je Demokratska partija izgubila ne samo predsedničke izbore nego i za Senat, Kongres, da li je i to moje delo? Sve to govori da aktuelna administracija ima probleme, da postoji raskorak u shvatanju šta je dobro a šta loše između elita i narodne mase“, rekao je Putin.

11:00 „To što su Republikanci u SAD naklonjeni ruskom predsedniku, vidim znake da se kod njih poklapaju predstave o strukturi sveta, o vrednostima, sa nama. To je dobra pretpostavka za stvaranje dobrih odnosa“, izjavio je Putin.

11:03 „U Rusiji nema niti je bilo programa podrške dopingu“, odgovorio je Putin na pitanje o doping skandalu i o tome da li u njemu postoji politička komponenta.

Delatnost Međunarodne antidoping agencija VADA treba da bude transparentna i jasna, rekao je ruski predsednik. Sport treba očistiti od svake politike. On treba da objedinjuje lјude, ne da ih razdvaja, dodao je on.

11:05 Putin o zameni izvoza „Sigurno ćemo pobediti. Problema (sa zamenom uvoza) uvek ima i uvek će biti. Ali mi ćemo sigurno pobediti. Kupovina iz izvoza u našoj industriji je smanjena za 10 procentnih poena, to je ozbilјno“, dodao je ruski lider.

11:06 Ruski predsednik Vladimir Putin veruje da bi uskoro izvoz Rusije u civilnim oblastima, uklјučujući i IT, mogao da dostigne izvoz oružja.

11:07 Putin: nemamo nameru da izolujemo našu ekonomiju .

11:25 Putin o hakerskim napadima: Niko ne zna koji hakeri su izveli sajber napade u SAD „Gubitnici uvek traže opravdanje“, rekao je Putin. On je dodao da nije stvar u tome ko stoji iza hakerskih napada, već u tome što su hakeri pokazali lјudima istinu.

„Hakeri su pokazali manipulaciju javnim mnjenjem demokratske partije, nakon čeka je rukovodilac nacionalnoig komiteta demokratske partije podneo ostavku. Znači otkrivena informacija je istinita“, dodao je on.

11:32 Putin: napredovali smo u usavršavanju naših sistema nukleare trijade, uklјučujući načine na koje se može savladati PRO.

11:33 Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je Rusija prinuđena da odgovori na američku protivraketnu odbranu i da to radi efikasno.

11:37 Pitanje o zamrznutom konfliktu u Ukrajini: gde je izlaz iz ćorsokaka? Još jedno pitanje ukrajinskog novinara, koji kaže Putinu: čak i kad vi odete u penziju, Rusi će za Ukrajince ostati okupatori. Putin odgovara: „Najvažnije je da u Donbasu Ukrajince ne smatraju okupatorima“.

11:42 Putin podržava uvođenje bezviznog režima EU za Ukrajince i spreman da razmisli o amnestiji uhapšenih ukrajinskih lica.

11:44 Putin: Ubistvo ruskog ambasadora u Ankari – napad na Rusiju i rusko-turske odnose

11:46 Sada menjam mišlјenje da je tursko rukovodstvo dalo nalog za obaranje ruskog Su-24 u Siriji, rekao je Putin. „Bio sam skeptičan prema rečima da je naš avion bio oboren bez dozvole turskog ruskog rukovodstva, ali sada, nakon ubistva ambasadora, počinjem da verujem da je sve moguće“, dodao je on.

11:51 Putin o ulozi Rusije u oslobađanju Alepa „,Bez našeg učešća bi to bilo jednostavno nemoguće“, izjavio je Putin. On je naglasio ulogu saradnje sa Turskom i Iranom „Na hilјade je bilo evakuisano… To je najveća međunarodna humanitarna akcija“, naveo je predsednik.

„To se ne bi moglo desiti bez aktivnog rada turskog, iranskog i ruskog rukovodstva. I, naravno, napora sirijskih vlasti“, rekao je Putin.

11:53  Putin: Spremni smo da razgovarao o Siriji sa svima Šef ruske države je naglasio važnost akcija Saudijske Arabije, Jordana, SAD i Egipta u Siriji.

11:57 Putin: Rusiji treba jaka Evropa

Putin je naveo da Evroplјani treba sami da reše nesuglasice po pitanjima, kao što je migraciona kriza. Po njegovim rečima, Rusija će težiti razvoju odnosa sa Evropom kao jedinstvenim partnerom, ali je spremna da razvija veze i sa svakom zemlјom posebno.

12:03 Putin: Svim zemlјama Evroazijske ekonomske unije odgovara to što radimo u planu integracija u tom prostoru. U celini, obim prodaje na tržištima zemalјa Unije se povećava.

12:12 Putin očekuje rast cena nafte Rusija će i dalјe sarađivati sa OPEK-om. Smatram da je takva saradnja korisna za sve, rekao je ruski predsednik. Smanjenje proizvodnje nafte neće uticati na ekonomiju Rusije, dodao je on.

12:22 Putin se založio za nacionalnu rejting agenciju Ruski predsednik je izjavio da je protiv prekida saradnje sa međunarodnim rejting agencijama, jer bi to negativno uticalo na strane investicije.

12:25 Putin: Amerika ima arhaičan izborni sistem „Partija koja se naziva demokratskom, zaboravila je značaj svog naziva“, naveo je šef ruske države. On je izrazio nadu da će američko društvo da izvuče zaklјučke.

12:33 Putin: Akcije Evrope stvaraju energetske probleme za Kalinjingrad.

12:39 Putin: „Terorizam“ i „islam“ ne treba bez potrebe pominjati u istoj rečenici

12:40 Putin: Prirodni resursi pripadaju čitavoj zemlјi.

12:47 Putin: Kurdske jedinice se efikasno bore protiv terorizma Što se tiče nezavisnosti i suvereniteta, po Putinovom mišlјenju, Kurdi treba da se ponašaju u okviru međunarodnog prava. „Nemamo nameru da se mešamo u poslove Iraka“, izjavio je ruski predsednik.

13:04 Putin: Rusija će sa zadovolјstvom ukinuti sakcije, ako EU uradi to isto „Mi nismo bili inicijatori pogoršanja rusko-evropskih odnosa. Mi nismo uvodili nikakve sankcije“, naglasio je Putin. „Ne osećamo se krivim za to što se desilo“, rekao je on.

13:08 Putin poziva na objedinjavanje u borbi protiv terorizma.

13:10 Na pitanje o učešću na sledećim predsedničkim izborima: „Gledaću šta se dešava u zemlјi i svetu sa te polazne tačke će biti doneta odluka o mom učešću ili neučešću na izborima za sledećeg predsednika RF“.

13:26 Putin: Odnosi između Rusije i Kine su više od strateškog partnerstva

13:28 Na pitanje da li političke elite upućuju izazov Putinu, kao i o stanju pravosuđa, Putin kaže da se nastavlјa rad na humanizaciji zakonodavstva. Međutim, treba razumeti da je Rusija velika zemlјa, mnogo je mišlјenja i u svemu treba da postoji mera, rekao je Putin i podsetio da je obećao da će podržavati patriotske pokrete, ali da se ne radi o „ura-patriotama“.

13:44 Putin: Vize za Evropu su anarhizam, treba obezbediti slobodno kretanje građanima svih evropskih država

13:46 Putin: Na prvom sastanku sa Trampom će razgovarati o normalizaciji odnosa dve države Putin smatra da Tramp prvo treba da formira tim i podsetio na raniju izjavu novoizabranog američkog predsednika da saradnja sa Moskvom ne može biti gora. Ruski lider se slaže sa tom konstatacijom.

13:51 Putin o lјubavi: Ako odužimo konferenciju, naša lјubav će uskoro preći u mržnju

13:54 Vladimir Putin je čestitao gledaocima Novu godinu i završio konfernciju

(Agencije)

Share this post: