Papa kritikovao kardinale: Ne možete govoriti o siromaštvu i živeti kao faraoni

papa franja2

Papa Franja, kritikovao je kardinale koji žive luksuzno i upozorio ih da ne mogu govoriti o siromaštvu i siromašnima, a istovremeno voditi život poput faraona.

„Crkva bi morala da govori istinu o siromaštvu. Ako jedan vernik govori o siromaštvu i o beskućnicima, vodeći pritom život poput faraona, to nije moguće“, kazao je papa za holandski list „Straatnieuws“.

On je dodao da „u crkvi ima onih koji, umesto da služe drugima i misle na druge… oni se služe crkvom„.

„To su karijeristi, oni koji vole novac. A koliko takvih sveštenika i biskupa poznajemo…. Tužno je to, zar ne?“, rekao je papa na misi u Vatikanu.

U četvrtak su, zahvaljujući tajnim dokumentima na nekoliko jezika izašle dve knjige u kojima se opisuje nesavesno upravljanje vatikanskim finansijama i loše ponašanje nekih prelata koji žive u velikim renoviranim apartmanima u papinskoj državi.

Papa je, kako je prenela italijanska La Stampa, nedavno jednom od svojih bliskihsaradnika rekao da će upravljanje ogromnim brojem crkvenih nekretnina biti „izmenjeno“.

Nekoliko kardinala koji su prozvani u knjigama negiraju navode.

U pitanju su kardinal Tarcisio Bertone, drugi čovek Vatikana za vreme Benedikta XVI, koji navodno živi u stanu od 296 m2 i monsinjor Velasio De Paolis, jedan od glavnih pravnika Kurije koji je u petak rekao da je spreman da napusti stan od 250 m2 i preseli u mini-apartmanpoput papinog.

(Vijesti.me)

Share this post: