Para nikad dosta: Saudijski princ uhapšen zbog šverca 2 tone narkotika

hapsenje

Saudijski princ i devet drugih ljudi optuženi su za šverc droge, nedjelju dana nakon što je na aerodromu u Bejrutu otkrivena rekordna pošiljka amfetamina, saopštilo je državno tužilaštvo u Libanu.

Princ nije imenovan, iako je od ranije poznato da je reč o kontraverznom Abdel Mohsen bin Valid bin Abdulazizu poznatom po sukobima sa vlastima širom sveta. On je zajedno sa još četiri Saudijca uhapšen nakon što su dve tone „kaptagon“ pilula pronađene u koferima saudijske delegacije prilikom utovara na privatni avion.

Ostali optuženi u ovom slučaju, trojica Libanaca i dva Saudijca se nalaze na slobodi. Pilule „kaptagon“ obično sadrže amfetamin i kofein i uveliko se konzumiraju na Bliskom istoku, prenosi Bi-Bi-Si.

Od prodaje pilula „kaptagon“ se finansira sukob u Siriji, a masovno ga koriste borci na sirijskom ratištu.

Pilule kaptagon, što je prvobitno ime za sintetički stimulans fenetilin, proizvedene su prvi put 1960. godine kao lek za hiperaktivnost, narkolepsiju i depresiju. Ove pilule su tokom osamdesetih godina prošlog veka zabranjene u većini zemalja nakon što je potvrđeno da izazivaju zavisnost.

Prema zvaničnim podacima UN za 2013. godinu, 64 odsto svetskih zaplena amfetamina dogodilo se na Bliskom istoku, pri čemu je većina amfetamina bila u obliku „kaptagon“ tableta.

(Srna)

Share this post: