PARANOJA NA ZAPADU: Putin osvaja Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Slovačku i Letoniju!

putin-karta

Zapadni mediji tvrde da Vladimir Vladimirovič Putin ima plan da preseče EU napola i da ekonomskim ratom i propagandom osvoji teritoriju od Crnog mora, preko Balkana, sve do srednje Evrope.

Zapadni mediji tvrde da Vladimir Vladimirovič Putin ima plan da preseče EU napola i da ekonomskim ratom i propagandom osvoji teritoriju od Crnog mora, preko Balkana, sve do srednje Evrope.

Zapadni mediji tvrde da ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin ima tajni plan da preseče Evropsku uniju napola i da ekonomskim ratom i agresivnom medijskom propagandom osvoji teritoriju od Crnog mora, preko Balkana, sve do srednje Evrope!

Novinska agencija Rojters objavila je u petak analizu geopolitičkih eksperata iz Vašingtona i Sofije koji tvrde da Putin namerava da takozvanim megaprojektima stavi pod punu kontrolu nacionalne vlade u Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Letoniji!

Putinov glavni cilј, tvrde američki stručnjaci, jeste da preko ovih pet država potpuno potkopa transatlantske veze, odnosno podeli Evropsku uniju napola.

‘Tajna manipulacija’

Rojters citira navode iz publikacije pod nazivom Taktika Kremlјa: Razumevanje ruskog uticaja u istočnoj i srednjoj Evropi, čiji su autori Centar za strateške i međunarodne studije iz Vašingtona i Centar za proučavanje demokratije iz Sofije.

U ovom ekspertskom izveštaju se, između ostalog, navodi:

Rusija nastoji da prikrivenim ekonomskim i političkim merama manipuliše sa pet zemalјa srednje i istočne Evrope.

Pokušaće da diskredituje liberalni demokratski model Zapada i potkopa transatlantske veze.

Moskva je privukla na svoju stranu neke političare i nastoji da uspostavi dominaciju na energetskim tržištima i drugim ekonomskim sektorima ne bi li preuzela kontrolu nad vladama u Bugarskoj, Mađarskoj, Letoniji, Srbiji i Slovačkoj.

U nekim zemlјama ruski uticaj toliko se raširio i ukorenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlјe, njenu prozapadnu orijentaciju i evroatlantsku stabilnost, upozoravaju američki i bugarski autori analize u kojoj se dalјe navodi da je „krajnji cilј“ Putina i Moskve da EU preseče napola i dovede do nove blokovske podele Evrope.

Rusija želi da granice svog uticaja pomeri što dalјe od svojih granica. Nјihov strateški interes jeste da EU i NATO uđu što dublјe u teritoriju i tako dovedu do ravnoteže u situaciji u kojoj Zapad kontroliše vlast u Ukrajini, Gruziji i drugim zemlјama bivšeg Sovjetskog Saveza…, navodi se u izveštaju i naglašava da je zapravo najopasnije to što Rusija za svoje cilјeve u Evropi ne planira da ratuje.

Oni se oslanjaju na tehnologiju, prirodne resurse, megaprojekte poput gasovoda i infrastrukturnih radova, ali pre svega na sofisticiranu i nikad savršeniju agresivnu medijsku propagandu koja vrlo uspešno u Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Letoniji i drugim zemlјama okreće javno mnenje protiv EU i NATO, upozorava se u izveštaju.

I dok agencija Rojters, američki i bugarski stratezi nisu juče hteli da komentarišu ove navode, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je u pitanju čista zapadna propaganda.

– Neka mi gospoda iz Rojtersa i tih instituta daju bilo kakav dokaz za tvrdnje o ruskoj planiranoj agresiji, pa ću im možda i poverovati… I neka mi kažu odakle ćemo kupovati gas ako nećemo iz Rusije? – ističe Dačić.

Američka kampanja

I diplomata Zoran Milivojević takođe smatra da su svi navodi iz spornog izveštaja samo deo američke kampanje protiv Moskve.

– Zapad pokušava da Rusiju označi kao najvećeg i najopasnijeg neprijatelјa. Dominacija SAD i EU u svetu slabi i zato je panika sve veća – napominje Milivojević, dok analitičar Branko Radun naglašava da Zapad od Putina pravi bauka.

– EU i SAD ovom kampanjom žele da zadrže kontrolu nad državama koje su protiv sankcija Rusiji.

Ovo nije samo propaganda, već i veliki strah od Rusije. Moskva, naravno, nema ambicije da postavlјa premijere i Vlade u evropskim državama, što Amerikanci inače redovno rade – zaklјučuje Radun.

„Stratfor“: Balkan u žiži Zapada i Rusije

Da je Balkan „zona interesa“ Zapada i Rusije potvrđuje i američki institut za strategijske prognoze „Stratfor“.

„Posle referenduma u RS, potezi bosanskih Srba u cilјu jačanja autonomije izazvaće zategnute odnose u BiH.

To će zasad ostati sukob niskog intenziteta. Ipak, Rusija će odbranom stava Srbije o RS otvoriti novi manevarski prostor u pregovorima sa EU i SAD“, piše u analizi ovog instituta.

(Informer.rs)

Share this post: