Patrijarh Irinej: Istražujemo nepravilnosti, sve će biti sankcionisano!

SPC

foto: Marko Todorović

U javnosti se digla velika bura nakon što je iz vrha Srpske pravoslavne crkve procurila informacija da su popovi na dan najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa ukrali čak 30.000 evra koje su vernici dali kao prilog prilikom donošenja blagodetnog ognja u Hram Svetog Save.

Međutim, patrijarh kaže da su ovo samo nedokazane sumnje, ali za Kurir potvrđuje da su u hramu uočene nepravilnosti.

– Sveštenstvo Hrama Svetog Save je premešteno jer je bez saglasnosti postavilo kutije za prikupljanje pomoći. To nisu smeli da urade bez dozvole i zbog toga su i preduzete mere da se izmeste – kaže patrijarh i dodaje da se svi ostali navodi istražuju.

Inače, ovo je samo jedan u nizu patrijarhovih koraka koje je preduzeo u cilju da zaustavi malverzacije, bahanalisanje i samovolje crkvenih lica. Počev od 2010. godine, kada je postavljen na mesto patrijarha, bilo zbog krađa i prevara, bilo zbog bludnih radnji, razrešeno je i čak pet vladika.

Ključeve episkopskih središta morali su da polože vladika raško-prizrenski Artemije, srednjoevropski Konstantin, zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, a na poslednjem Svetom arhijerejskom saboru smenjeni su i episkopi kanadski Georgije i mileševski Filaret.

Verski analitičar Draško Đenović smatra da je dobro što se patrijarh Irinej trudi da očisti crkvu od koruptivnih ljudi i postupaka koji nisu u skladu s crkvenim učenjem, ali naglašava da je to teško uraditi bez podrške i drugih crkvenih velikodostojnika.

– Irinejov prethodnik patrijarh Pavle bio je previše duhovan da bi primećivao šta se sve dešava u crkvi i kako se ponašaju neki od pojedinaca koji je predstavljaju. Irinej je mnogo racionalniji i to je dobro za Srpsku pravoslavnu crkvu jer koliko god da su crkvena lica božji ljudi, oni su pre svega ljudi, a samim tim i grešni – kaže Đenović.

Patrijarh Irinej juče nije želeo da komentariše da li će i protojerej-stavrofor Radivoje Panić, starešina Hrama Svetog Save, kao i ostali sveštenici, biti premešten u prigradske parohije:

– Videćemo. Svi navodi se još proveravaju.

Panić se inače nalazi u Banji Koviljači, gde se oporavlja od teške saobraćajne nesreće u kojoj je stradalo troje članova njegove porodice.

(Kurir)

Share this post: