Pentagon Hrvatskoj obećao lansere raketa: Oružje kojim remeti ravnotežu u regionu!

Ilustracija

Hrvatska od Pentagona nabavlja moćno oružje, 16 samovoznih višecevnih lansera raketa, koje će potpuno promeniti vojnu ravnotežu u regionu.

Osim toga, list ističe da je Ministarstvo odbrane Pentagonu već uputilo zahtev za doniranje.

Sjedinjene Američke Države bi, saznaje zagrebački dnevnik, te lansere donirale kroz program pomoći savezničkim državama, a nakon što donaciju odobri američki Kongres, Hrvatska bi lansere dobila besplatno, dok bi rakete morala da kupi.

Lanseri su naoružani raketama kalibra 240 mm, a posebnost ovog sistema je mogućnost ispaljivanja balističkih raketa.

Ministarstvo odbrane bi, prema saznanju lista, nabavilo nekoliko balističkih raketa dometa 300 kilometara, a nabavka tog sistema i balističkih raketa u potpunosti bi promenila geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regiji.

Prema dostupnim informacijama, od 16 lansera tek bi nekoliko njih bilo preuređeno kako bi se omogućilo ispaljivanje balističkih raketa.

Neke procene ukazuju da bi remontiranje sistema koštalo oko četiri miliona dolara, odnosno samo jedna balistička raketa tog tipa stajala bi oko dva miliona dolara.

Osim balističkih raketa, planirana je i kupovina većeg broaj HE-FRAG raketa 240 mm koje su osnovno naoružanje ovog raketnog sistema. Naime, reč je o raketi čiji je krajnji domet 40 kilometara, dugačka je 3,96 metara i teška 307 kilograma.

MLRS270 je izrazito moćno oružje čiji se borbeni sistem sastoji od 12 raketa kalibra 240 mm, a čitav sistem težak je 25 tona.

Postavljen je na modifikovano podvozje borbenog vozila „M2 Bradley“, podvozje su gusenice, a sistem je u mogućnosti svih 12 raketa da ispali u roku od 40 sekundi.

Taj raketni sistem u upotrebi u američku vojsku ušao je 1983. i prestao se proizvoditi 2003. godine. U svom sistemu danas ga imaju mnogobrojne svetske vojske.

Sagovornici lista navode da ima nekoliko razloga za nabavku tog savremenog raketnog lansera i, pre svega, tvrde da je reč o sredstvu odvraćanja.

Naime, Hrvatska vojska stekla bi sposobnost strateškog raketnog udara u dubinu neprijateljske teritorija i na taj način stekla kvalitetnu sposobnost odvraćanja neprijateljskih napada.

Njime će se zameniti postojeći VBR sistemi koje koriste Oružane snage. Reč je o sistemima „Oganj“ i „Plamen“ ruske proizvodnje koji su nasleđeni od bivše JNA i većina ih je neispravna.

Prema planovima, novi raketni sistem bi u Oružane snage ušao 2017. godine, a realizacija nabavke raketnog sistema još jedan je pokazatelj vojnih odnosa Hrvatske i SAD-a koji je do sada Hrvatsku vojsku opremio s gotovo 400 raznih tipova vozila, letačkom opremom, kao i platio deo troškova u operaciji ISAF u Avganistanu.

(Tanjug)

Share this post: