PENTAGON PRETI RUSIJI DA ĆE IM OBARATI AVIONE U SIRIJI!? ČIME? Zašto onda američki F-22 i F-35 nikada ne ulaze u borbu sa ruskim SU – 35!? (VIDEO)

Samo što je Ministarstvo odbrane RF poručilo Pentagonu da se njegove snage u Siriji nalaze nezakonito, iz američkog vojnog vrha stigla je (polu)pretnja da bi SAD mogle i obarati ruske avione u vazdušnom prostoru te zemlje.

[adsenseyu5]

Portparol Centralne komande američke ratne avijacije – potpukovnik Damien Pikart – tim povodom je izjavio:

„Ruski piloti izvode nebezbedne manevre. Zato se pribojavamo da možemo doći u situaciju da oborimo neki ruski avion. To će se dogoditi ako dejstva njihove avijacije u Siriji postanu pretnja našim vazduhoplovnim ili kopnenim snagama“.

Da bi svoje unapred „oprao“, Pikart je u nastavku naveo:

„Lideri naše koalicije su više puta podvlačili da smo mi u Siriji radi borbe protiv Islamske države, a ne da bi se borili protiv Rusa ili nekog trećeg“.

Pikart je optužio Rusiju i „sirijski režim“ zbog postojanja opasnosti koju je opisao:

[adsenseyu1]

„Ruski i sirijski avion narušavaju dogovor koji imamo sa ruskom stranom. Krajem novembra se istočno od Eufrata – gde su ruski ili sirijski avioni zalazili u naš vazdušni prostor – svakodnevno događalo od 6 do osam vazdušnih incidenata“.

Iako se njihove jedinice i avijacija nalaze potpuno nezakonito u Siriji, Amerikanci su računali da je vazdušni prostor Sirije istočno od Eufrata njihova „vazdušna zona“. Međutim, nakon što je sirijska regularna armija izbila na Eufrat i forsirala tu veliku reku – ruski avioni su počeli da izvode borbene akcije i istočno od nje.

To je, opet, povećalo rizik zbližavanja ruskih i američkih vojnih aviona. Naročito u blizini sirijskog grada Mejadina.

Da bi taktički ublažio sopstvene reči, Pikart je naglasio da će američki oficiri na Bliskom Istoku nastaviti da preko „vruće linije“ kontaktiraju sa „ruskim kolegama“. Radi izbegavanja konflikata i nesporazuma.

To mu nije smetalo da izjavi: „Našim pilotima nije lako da shvate da li su dejstva njihovih ruskih kolega namerna ili plod običnih grešaka“.

[adsenseyu1]

Oni su, kao što se vidi, uvereni i da im pripada deo tuđeg neba i da su sami nepogrešivi…

(Mediji)[adsenseyu2]

Share this post: