Po Putinovoj naredbi Rusija danas hirurški preciznim bombardovanjem…(VIDEO)

tu 160 strateški bombarder supersonični najveći najteži

Ruske oružane snage su do danas protiv Islamske države u Siriji koristile krstareće rakete samo jednom – kada su ih iz Kaspijskog mora lansirali njeni mali raketni brodovi.

Danas se to dogodilo – drugi put, ali u glavnoj ulozi nije bila njena Kaspijska flotila već – dalekoletni bombarderi, odnosno strateški raketonosci Tu-160, Tu-95MS i Tu-22M3.

Ministarstvo odbrane RF je saopštilo da su udari trajali od 5:00 do 5:30 i od 9:00 do 9:40 – u skladu sa naredbom Vrhovnog glavnokomadujućeg Vladimira Putina.

Uz preciziranje: da su prvo bombarderi Tu-22mZ tukli položaje i baze ID u provincijama Raka i Dejr-ez-Zor, a da su potom (od 9:00-9:40) strateški raketonosci Tu-160 i Tu-95ms lansirali 34 krstareće rakete po ciljevima u provincijama Idlib i Alepo.

Tačan broj bačenih avio-bombi nije preciziran.

Ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, referisao je šefu države da je broj avio-naleta na utvrđene pozicije, baze i skladišta municije islamsta udvostručen i da se sada nanose moćnji udari i u dubini sirijske teritorije.

Šojgu je podvukao da se udari nanose isključivo po brižljivo identifikovanim ciljevima: „Za danas smo planirali 127 borbenih letova i udare po 206 ciljeva, a več smo izveli 82 naleta i uništili 140 vojna objekta koje koriste islamističke banditske formacije“.

Ministarstvo odbrane RF je napravilo video svedočanstvo o novoj operaciji. Snimci pokazuju da su ruski bombarderi na zadatak poleteli noću.

Putin je – odmah pošto je direktor FSB Aleksandar Bortnjikov saopštio da je ruski A-321 oboren podmetnutom bombom iznad Sinaja – zatražio da vazdušni udari po islamistima u Siriji budu pojačani.

(Pravda/fakti.org)

Share this post: