POČEO NAPAD NA IRAN! TERORISTI NAPALI ZGRADU PARLAMENTA U TEHERANU, UBIJENO VIŠE OSOBA!

Okončan napad u Teheranu. U iranskom parlamentu ubijeno više osoba. Ima povređenih. Napadači držali taoce. Izvršen napad i na mauzolej Homeinija.

Prema najnovijim informacijama, iranske bezbednosne snage opkolile su napadače koji su upali u parlament, izjavio je zamenik iranskog ministra unutrašnjih poslova Mohamad Hosein Zolfagari.

Kako je rekao, napadači, obučeni kao žene, ušli su u parlament i otvorili vatru, prenele je novinska agencija Tasnim. „Jedan od napadača u parlamentu je ubijen, a jedan je aktivirao samoubilački pojas“, preneo je Rojters.

U dva oružana napada u Teheranu najmanje je sedam mrtvih. Prvi napad se dogodio u iranskom parlamentu, kada su naoružani napadači otvorili vatru.

Među stradalima je i član obezbeđenja parlamenta, na koga je prvo pucano. Prema navodima agencije FARS, ranjen je još jedan član obezbeđenja i sedam civila.

Iranska državna televizija je javila ranije da se jedan čovek digao u vazduh na četvrtom spratu zgrade iranskog parlamenta, dok su se specijalne snage borile s drugim naoružanim napadačima u zgradi.

Prema dosadašnjim, doduše oprečnim informacijama, radi se o najmanje tri naoružana napadača koji su upali u iranski parlament i počeli da pucaju. Elajas Hazrati, član parlamenta, rekao je iranskoj novinskoj agenciji da napadači nose dva „kalašnjikova“ i pištolj.

Ispred zgrade parlamenta u Teheranu prisutan je veliki broj policajaca i specijalnih snaga, a okupio se i veliki broj ljudi.

Drugi napad dogodio se u mauzoleju nekadašnjeg lidera ajatolaha Ruholaha Homeinija. Iranska državna televizija objavila je na svom sajtu da su napad izvršila četvorica terorista, uključujući i bombaša samoubicu.

Kako je prenela ta televizija, bombaš samoubica se razneo, jednog od napadača ubili su čuvari, a povodom napada uhapšena je i jedna žena, porenosi AP.

Na nekim snimcima navodno se vidi i deo tela bombaša samoubice, nakon što se razneo.

Potom je usledila još jedna eksplozija u blizini Homeinijevog mauzoleja, preneli su lokalni mediji.

“Drugi terorista se digao u vazduh na teritoriji mauzoleja“, navela je TV IRIB.

Iranski ministar: Sprečen treći napad

Iransko Ministarstvo za obaveštajne poslove saopštilo je danas da su napade na parlament i mauzolej ajatolaha Homeinija izvele terorističke grupe, saopštila je državna televizija.

„Jutros su dve terorističke grupe napale parlament i svetilište imama Homeinija… Članovi treće grupe uhapšeni su pre nego što su mogli da izvedu napad“, navelo je ministarstvo, prenosi Rojters.

Iranski državni mediji izvestili su da policijski helikopteri kruže nad zgradom parlamenta, da su prekinute sve mobilne telefonske linije, kao i da je zabranjen ulazak u zgradu Parlamenta i izlazak iz nje.

(B92, BETA, TANJUG)

Share this post: