POČINJE VELIKA BITKA – SIRIJSKA ARMIJA kreće na Idlib!

Napad

foto: printscreen YouTube

Sirijska arapska armija SAA je čekala gotovo devet meseci za nastavak operacije koja je prekinuta kada je ruska vojska nametnula opštenacionalno primirje sa sirijskim „opozicionim“ snagama.

Od zaustavljanja vojnih operacija na frontu prema Kan Tumanu, gradu koji omogućava kontrolu nad velikom površinom zapadnog dela pokrajine Alepo prema Idlibu, libanski dobrovoljci iz Hezbolaha i irački dobrovoljci iz Harkat al Nudžabe, koji čuvaju ovaj deo fronta, izdržali su nekoliko većih udara „opozicione“ koalicije Džejš al Fatah.

Čišćenjem istočnog dela grada Alepa od džihadista, SAA se sada okreće prema jugozapadu. Prema očekivanjima sirijskih analitičara, sirijska vojska, uz podršku libanaca i iračana, može da izbije na granicu Idliba već početkom nove godine.

Hezbolah i Harkat al Nudžaba, već su premestili veliki broj boraca na ovaj front i počeli su pripreme za napade koji se uskoro očekuju, dok se još uvek ne zna koje će jedinice SAA poslati u ovaj pohod.

Do „kašnjenja“ sirijske armije došlo je usled činjenice da je bilo potrebno čitave dve nedelje da se preostali džihadisti iz istočnog Alepa prebace u Idlib.

Očekuje se da će operacija, čiji će prvi ciljevi biti oslobođenje Kan Asala i Kan Tumana početi u naredne dve nedelje.

Ruska i sirijska avijacija su već započele napade na položaje džihadista u Kan Asalu:

(Pravda)

Share this post: