POGLEDAJTE: Napad ruskog helikoptera Mi-28 na teroriste u Mosulu! (VIDEO)

helikopter rusija mi 28

Radi oslobađanja Mosula, iračke snage i snage samoodbrane Kurda upotrebile su najnovije rusko oružje: samohodne minobacače, protivtenkovske sisteme i helikoptere, piše ruski portal „Difens“.

Portal navodi da se već dugo vremena u borbi protiv terorista aktivno koriste teški sistemi raketnih bacača plamenova TOS-1A „Solncepek“.

Ovo oružje idealno je za uništavanje terorističkih uporišta, četiri metara duga mlazna granata „Solncepeka“ stvara iznad cilja oblak zapaljivog aerosola koji odmah eksplodira.

Protivtenkovski sistemi „Kornet“ najmoćniji su u svojoj klasi.

Vođena raketa sa tandemskim kumulativnim punjenjem probija više od metar oklopnog čelika.

Osim toga, u oslobađanju grada od pobunjenika efikasno se pokazao i helikopter Mi-28NE „Noćni lovac“ koji vodi aktivna dejstva u bilo koje doba dana primenom topa kalibra 30 milimetara i protivtenkovskih raketa „šturm“ i „ataka“.

Ranije je na internetu objavljen snimak kako su sa broda „Admiral Kuznjecov“ protiv terorista primenjeni helikopteri „katran“.

Za razliku od „Aligatora“, „Katrani“ imaju zavrtnje sa savijenim lopaticama, ojačane šasije i antikorozivnu zaštitu.

„Katran“ je naoružan moćnim sistemom „Hermes A“ čije rakete na navođenje mogu da pogađaju oklopna vozila i brodove na udaljenosti od 100 kilometara.

Pogledajte video:

(Agencije)

Share this post: