POPULARNI SRPSKI PEVAČ OSLOBOĐEN OPTUŽBI DA JE SKRIVAO RATKA MLADIĆA: Proveo u zatvoru osam meseci!

Bojan Vasković iz Leksington benda, njegova majka i rođena sestra posle 11 godina suđenja oslobođeni optužbi da su u svom stanu skrivali haškog begunca.

Apelacioni sud osudio je na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora, sa rokom provere od jedne godine, penzionisanog generala Marka Lugonju zbog toga što je u septembru 2002. u svom stanu u Beogradu krio haškog optuženika Ratka Mladića.

U pritvoru osam meseci
Bojan, njegova sestra i majka uhapšeni su 2. maja 2006. On je u to vreme imao 16 godina i u pritvoru je proveo osam meseci.
Njegova sestra i majka, kao i ostali označeni kao jataci, proveli su po više meseci iza rešetaka. Tužilaštvo je tvrdilo da se general Mladić neko vreme skrivao u njihovom stanu na Bežanijskoj kosi i da su mu oni nabavljali hranu, kartice za mobilni telefon i omogućavali mu prevoz sa lokacije na lokaciju.
Svi oslobođeni imaju pravo da tuže državu Srbiju i zahtevaju da im bude plaćen neosnovan boravak u pritvoru.

Kako je utvrđeno, Lugonja je, kako je i sam priznao, na nagovor generala Zdravka Tolimira, ali i zbog toga što mu je Mladić bio komandant, primio begunca u stan, obezbeđivao mu namirnice i druga sredstva za život. U njegovom stanu Mladić se zadržao pet do šest dana.

Preostalih devetoro kojima se sudilo, a među kojima su i pevač Leksington benda Bojan Vasković, njegova majka Ljiljana i sestra Tatjana Vasković Jeremić, oslobođeni su optužbi.

Posle 11 godina od početka suđenja sud je utvrdio da protiv ostalih nije zastarelo krivično gonjenje, već da nema dokaza da su skrivali u to vreme najtraženijeg haškog begunca.

– Optužbi su oslobođeni Stanko i Predrag Ristić, Borislav Ivanović, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Blagoje Govedarica, Bojan, Ljiljana i Tatjana Vasković jer javni tužilac nije ponudio dovoljno dokaza kojima bi potkrepio svoju optužbu da su pomagali Mladiću u skrivanju – navodi se u odluci koju je doneo Apelacioni sud.

Prvostepenom presudom optužba je bila odbijena i protiv Lugonje, ali pošto je Apelacioni sud procenio da nije došlo do zastarevanja, on je osuđen uslovno.

Kao glavni organizator mreže jataka koja je pomagala Ratku Mladiću od 2002. do 2006, podsetimo, bio je označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, ali je on preminuo tokom postupka. Pevač Leksington benda bio je njegov rođak.

U pritvoru osam meseci

Bojan, njegova sestra i majka uhapšeni su 2. maja 2006. On je u to vreme imao 16 godina i u pritvoru je proveo osam meseci. Njegova sestra i majka, kao i ostali označeni kao jataci, proveli su po više meseci iza rešetaka.

Tužilaštvo je tvrdilo da se general Mladić neko vreme skrivao u njihovom stanu na Bežanijskoj kosi i da su mu oni nabavljali hranu, kartice za mobilni telefon i omogućavali mu prevoz sa lokacije na lokaciju.

Svi oslobođeni imaju pravo da tuže državu Srbiju i zahtevaju da im bude plaćen neosnovan boravak u pritvoru.

(Kurir)

Share this post: