POREKLI UMEŠANOST U ATENTAT: Ako nije on, ko je onda?!

ubistvo-ambasador-ruski

Muslimanski sveštenik sa sedištem u SAD Fetulah Gulen ponovo je danas osudio ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova i odbacio optužbe turskih vlasti da iza tog ubistva stoji njegov pokret.

U video-poruci koja je dostavlјena agenciji AP, Gulen je optužio tursku vladu za klevetu protiv njegovog pokreta i upozorio da bi vlada mogla da posreduje u drugim ubistvima i da potom za ta ubistva okrivi njegove sledbenike.

„Oni ne mogu da ubede svet u takve optužbe“, istakao je muslimanski sveštenik, koji živi u egzilu u SAD, a koga Ankara krivi i za organizovanje neuspelog pokušaja puča u julu u Turskoj.

Ambasadora Karlova ubio je iz pištolјa u ponedelјak bivši turski policajac dok je, u jednoj galeriji u Ankari, držao govor otvarajući izložbu fotografija „Rusija očima Turaka“.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je taj policajac bio povezan sa pokretom Fetulaha Gulena.

Sveštenik Fetulah Gulen je još u ponedelјak, nekoliko sati posle ubistva, osudio atentat na ruskog ambasadora u Turskoj, nazvavši ga „gnusnim činom terorizma“ i pozvao tursku vladu da identifikuje svakog povezanog za napadačem, preneo je tada Rojters.

„Najjačim rečima osuđujem ovaj gnusan čin terora“, napisao je Gulen u saopštenju.

(Kurir)

Share this post: