Posle Rusa svi su jaki: Britanski RAF pogodio rafineriju u Siriji (VIDEO)

britanija avioni

Britanski bombarderi izveli su drugi napad na položaje ID u Siriji i uništili naftna polja, a ubrzo je na internetu objavljen i prvi snimak tog napada.

Borbeni avioni tipa tornado i tajfun poleteli su iz britanske vazdušne baze u Akrotiriju na Kipru i izveli osam udara na naftno polje u Omaru na istoku Sirije koje je pod kontrolom ID.

U saopštenju se dodaje da je jedna bespilotna letelica takođe uništila kamion pun municije južno od Sindžara, prenosi Rojters.

„Noćas su tajfuni prvi put bili u akciji i uspešno pogodili jedno naftno polje i izvore nafte na istoku Sirije“, rekao je britanski ministar odbrane Majkl Felon za Skaj njuz tokom posete baze u Akrotiriju.

Britanski poslanici su u sredu odobrili angažovanje vazdušne udare na mete ID u Siriji.

„Svesni smo da tražimo od naših hrabrih vojnika da rizikuju svoju bezbednost kako bi zaštitili našu“, rekao je Felon podsetivši da odluka o tome nije bila laka.

Prema Felonovim rečima, vazdušni udari mogu da pomognu u potiskivanju džihadista, da smanje njihovu sposobnost snabdevanja i jačanja u Iraku i preseku njihove izvore finansiranja.

„Oni su zaradili mnogo na trgovini naftom“, upozorio je on.

Felon je dodao i da će vazdušni udari britanskih snaga na ID učiniti britanske ulice sigurnijim.

Britanski ministar odbrane Majkl Felon izjavio je i da je „noćas video punu snagu“ RAF-a.

(B92/Tanjug)

Share this post: