POSLEDNJA GENERALOVA VEČERA: Kim smaknuo drugog najmoćnijeg čoveka u državi! (VIDEO)

Hvang Pjong-so jedan od najbližih saradnika Kim Džong-una nije viđen mesecima, a sada se pojavila informacija da ga je severnokorejski vođa pogubio.

Komandant vojno-političkog biroa navodno je nestao u sklopu “čišćenja” moćnih vojnih figura, jer Kim Džong-un želi da smanji uticaj vojske u politici.

Upravo zbog svoje pozicije, Hvonga je važio za drugog najutjecajnijeg čovekom u zemlji. On je poslednji put viđen početkom septembra na gala večeri, a prema pisanju južnokorejskih medija ne zna se da li je još živ.

Otkako je preuzeo vlast u Severnoj Koreji 2011. godine, mladi vođa Kim Džong-un brutalno je uklanjao svakoga koga je samtrao pretnjom po svoju vlast, ili mu se protivio i preispitivao njegov autoritet.

Nije poštedeo ni članove sopstvene porodice.

Strani posmatrači smatraju da je poslednji potez možda Kimov pokušaj da smanji preveliki uticaj severnokorejske vojske, koja je pod Kimovim pokojnim ocem Kimom Jong-ilom doživela procvat.

„Ovo je još jedan potez severnokorejskog lidera, kojim on želi da  “pripitomiti” vojsku i demonstrira svoju snagu“, rekao je za AFP profesor Jang Mo-jin.

Stručnjaci smatraju da se Kim Jong-un sve više udaljava od očeve politike koja je na prvo mesto stavlja upravo vojsku.

„Songun politika je uvek bila dvosekli mač. Kim Jong-un reorganizuje vojsku i vraća sistem partijske dominacije“, smatra profesor Koh Ju-hvan s Univerziteta Donguk.

(Mediji)

Share this post: