POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV ŽENE MONSTRUMA: Azri Bašić sudiće se za zločine nad Srbima! (VIDEO)

azra-basic

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Azru Bašić tereti za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zaroblјenika, koje je 1992. godine počinila nad pripadnicima srpske nacionalnosti u Derventi, javili su danas mediji u BiH.

Optužnica tereti Bašićevu da je za vreme rata u BiH kao pripadnik 305. Brigade Hrvatske vojske, a kasnije kao pripadnik 103.

Brigade HVO u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polјe, gde su bili zatvoreni civili i jedan ratni zaroblјenik srpske nacionalnosti, sama ili zajedno s drugim pripadnicima HV i HVO učestvovala u ubistvu, mučenju i nečovečnom postupanju, nanošenju velikih patnji i povreda telesnog integriteta i zdravlјa.

U pitanju je, kako se navodi u saopštenju Suda BiH, period od 26. aprila do početka maja 1992. godine, prenela je Fena.

Pre tačno mesec dana Sud BiH odredio je pritvor Azri Bašić zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i mogućnosti da će ometati krivični postupak uticajem na svedoke.

Sjedinjene Američke Države izručile su 22. novembra BiH Azru Bašić.

Pogledajte video:

Bašić (57), rođena u Reci, u Hrvatskoj, izručena je na aerodromu u Sarajevu.

Ona se nalazi pod istragom Posebnog odelјenja za ratne zločine i osumnjičena je za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente, počinjene 1992. godine.

Posle rata napustila BiH i emigrirala u Kentaki, u SAD, posle čega je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti SAD locirana, uhapšena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učestvovanju u ratu u BiH.

(Tanjug)

Share this post: