Pucačko savršenstvo (gotovo) bez mane: Američka puška „XM25“, ima odlične performanse(VIDEO)

xm25 25mm puska amerika vojska paniser vojnik

Pucačko savršenstvo (gotovo) bez mane.

Američka vojska planira da testira „pametnu“ pušku koja može da pogodi vojnike zaštićene iz zaklona. Testovi, planirani za početak naredne godine, poslužiće za praćenje učinka puške poznate pod imenom „XM25“ Sistema za napade protiv prirodnog zaklona.

Puška, koju je napravila kompanija „Orbital ATK“, ima u sebi ugrađen „sistem za otkrivanje mete i kontrolu vatre“. što i vojnicima s osnovnim pucačkim veštinama omoguća da pucaju iz nje. Koristi metke koji su programirani da eksplodiraju tek kada pređu zadatu daljinu, omogućavajući da se na neprijatelje puca gde god da se kriju.

Domet puške je 700 metara, što omogućava pogađanje meta koje su daleko van dometa konvencionalnih pušaka. Ona koristi laser i „pametni“ softver za određivanje tačne udaljenosti od mete.

Vojnik onda može da doda ili oduzme do tri metra prilikom nišanjenja kako bi mecima raščistio zaklon i poslao ih da eksplodiraju iznad ili po strani mete, piše „Blic“.

Vojnici će moći da koriste ove puške prilikom potrage za snajperistima skrivenim u rovovima, umesto zvanja u pomoć ratne avijacije. Metak od 25 milimetara sardži čip koji prima radio signal puške koji utvrđuje tačnu razdaljinu do mete.

Amerikanci su 2010. poslali prototipove XM25 u Avganistan da bi videli kako će se ove puške pokazati u borbenim uslovima. Potpukovnik Kristofer Lener, menadžer ovog projekta, opisao je pušku kao „oružje koje menja pravila igre“.

(Srbija Danas)

Share this post: