PUŠENJE: Pušače u Srbiji dočekala razočaravajuća vest!

pušač-cigarete-duvan

Cigarete niške fabrike duvana Filip Moris od danas su skuplje za 10 dinara po paklici.

Nove cene su posledica uskladivanja akciza po novom kalendaru, koji će važiti od januara 2017. godine.

Odluka o poskupljenju cigareta iz niške fabrike već je objavljena u „Službenom glasniku“, a zbog uskladivanja specificnih akciza, poskupeo je i „pal mal“ proizvodača Britiš ameriken tobako, a očekuje sa da će od Nove godine i ostali proizvođači cigareta podići cene.

Ministarka državne uprave i lokalne samouoprave Ana Brnabić je ranije najavila da će akcize na cigarete uskoro biti povećane za 2,28 dinara i da će po pakli cigareta iznositi 64 dinara.

Povećanja su predviđena predlogom izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji predviđa da se u periodu od 2017. do 2020. godine na svakih pola godine akciza povećava za 1,5 dinar.

Cilj je dalja harmonizacija akcizne politike sa standardima EU, posebno kada je reč o cigaretama, u cilju smanjenja sive ekonomije u prometu akciznih proizvoda, posebno duvanskih.

Skupština bi do kraja meseca trebalo da izglasa ovaj zakon koji predviđa postepeno povećanje akciza, kako bi se u prihvatljivom vremenskom roku dostigao minimalan nivo oporezivanja akcizom koji u EU iznosi 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to sada 54 evra.

Share this post: