PUTIN DAJE SVE ZA SRBIJU: Lavrov najavio maksimalnu vojnu i ekonomsku pomoć, Moskva ima samo jedan uslov…

putin i lavrov

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov doputovao je u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji i doneo poruku ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina da naša država u svakom trenutku može da računa na maksimalnu moguću vojnu, političku i ekonomsku podršku Moskve.

Lavrov je vlastima u Beogradu preneo Putinov stav da Srbija kao „jedini verni ruski saveznik na Balkanu“ zaslužuje punu podršku i pomoć. Jedino što Moskva očekuje od Srbije, tvrde upućeni, jeste da ne podlegnemo pritiscima Zapada i nikad ne uđemo u NATO pakt!

‘Rusija u malom’

Ruski zvaničnik juče se sreo sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem – koji ga je dočekao na aerodromu „Nikola Tesla“ – da bi potom imao odvojene susrete sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Prema rečima naših sagovornika, Lavrov je poručio da Putin apsolutno nema nikakvih rezervi prema Srbiji.

– Lavrov je vlastima u Beogradu preneo poruku ruskog predsednika, koji bezrezervno podržava vašu zemlјu i prema njoj nema nikakvih skrivenih namera ili interesa.

Putin će dati sve što treba za Srbiju jer vašu zemlјu doživlјava kao najbližeg prijatelјa i saveznika – prenosi izvor, visoko pozicionirani zvaničnik u ruskom Ministarstvu spolјnih poslova. On kaže da Putin nema nikakvih skrivenih uslova za Srbiju:

– Jedino što zvanična Moskva očekuje jeste da Srbija ne podlegne pritiscima Zapada i ne uđe u zločinački NATO pakt. A to je nešto što se podrazumeva i što Srbija nikad neće uraditi…

Šef diplomatije Ivica Dačić naglašava da je dolazak Lavrova od izuzetnog političkog značaja za Srbe i Srbiju.

– Sergej Lavrov je jedan od najdražih gostiju u Srbiji. Ovo je još jedan korak dalјe u razvoju odnosa dve zemlјe… Između Srbije i Rusije nema nikakvih otvorenih pitanja.

Rusija pridaje veliki značaj odnosima sa Srbijom, koji su veoma dobri, a karakteriše ih visok nivo međusobnog poverenja, prijatelјstva i podrške kad je reč o najvažnijim političkim pitanjima na međunarodnoj političkoj sceni.

Srbija nikad neće biti antiruska država i nikad i nipošto neće uvesti nikakve sankcije Rusiji – podvukao je Dačić i dodao da premijer Vučić putuje u Moskvu 21. decembra, a da se početkom sledeće godine očekuje poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Ministar rada Aleksandar Vulin kaže da je poseta Lavrova dokaz odlične spolјne politike naše države.

– Mi smo se izborili za poziciju neutralne zemlјe koja je prijatelј i Istoka i Zapada. Srbija će nastaviti istim putem.

Naš interes je da imamo najbolјe moguće odnose sa Rusijom, kao što je naš interes i da imamo najbolјe odnose sa EU – ističe Vulin.

(Informer)

Share this post: