Putin pozvao Ruse koji žive u inostranstvu da se vrate kući i svoju imovinu da prebace u Rusiju!

putin-alien vanzaemaljac

Zapadna žuta štampa pompezno je izvestila da se Rusija sprema za nuklearni rat, jer je predsednik Vladimir Putin pozvao Ruse koji žive u inostranstvu da se vrate kući.

Trebalo je valjda logično zaključiti da će Moskva da baci nuklearnu bombu na London čim ga Rusi budu napustili.

Nakon što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da ne zna ništa o tom pozivu, mediji su demantovali ovu vest.

Međutim, vest i njen demanti iz nekog razloga nisu dotakli u suštinu poziva Rusima da se vrate u zemlju.
Poziv stoji, ali nema veze sa nuklearnim ratom, već je upućen porodicama visokih zvaničnika u ruskoj administraciji da vrate svoju decu, ali i imovinu u Rusiju.
Taj (neslužbeni) poziv nije nov, star je barem godinu dana i može se posmatrati kao deo procesa disciplinovanja stare, odnosno stvaranja nove ruske elite, o čemu se sve češće govori u ruskoj javnosti.
– Preporuka se tiče svih u saveznoj administraciji, u regionalnim upravama i predstavnika na svim nivoima vlasti. Ona se odnosi i na zvaničnike i zaposlene u javnim poduzećima.
Onima koji trebaju da ispune taj prećutni zahtev poznati su slučajevi onih kojima su članovi porodice u inostranstvu postali faktor smetnje za napredak u karijeri u javnom sektoru.
Vreme za sprovođenje ove preporuke nije striktno određeno – objasnio je za ruske medije neimenovani sagovornik iz državne administracije.
Reč je, dakle, o tome da će službenici koji računaju na uspon na lestvici državne administracije biti pitani gde im žive najbliži.
Ako se ispostavi da su deca u Londonu ili u Parizu, a roditelji na primer u SAD-u, onda će to biti prilika da objasne razloge za takav životni izbor svojih najbližih.
Postoje i specifične situacije, kao što je recimo da se neki zvaničnik razveo od žene, koja je emigrirala i sa sobom povela decu, koja su zadržala rusko državljanstvo, ali studiraju u inostranstvu.
Na primer, kćerka ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Ekaterina, koja je diplomirala na Kolumbija univerzitetu u NJujorku, vratila se u Rusiju 2014. Sin premijera Dmitrija Medvedeva, Ilja, studira u Moskvi, premda su mediji pre dve godine pisali kako on treba da nastavi studije u Masačusetsu u SAD-u.
Kćerka ministra odbrane Sergeja Šojgua, Julija, radi u Ministarstvu za vanredne situacije.
Komplikovan je slučaj Putinovog portparola Peskova, čija kćerka iz drugog (od tri) braka Elizabeta živi u Parizu s majkom Ekaterinom i dvojicom mlađe braće.
Elizabeta je tipičan primer onoga što u Rusiji nazivaju „zlatna omladina“, a to znači da se kupa u luksuzu i da je zvezda „Instagrama“. Mediji su izvestili u februaru da su roditelji doneli odluku da će se njihovi još maloletni sinovi (Mik i Deni) vratiti u Rusiju na školovanje.
Adresa na kojoj žive deca visokih zvaničnika nije samo pitanje pristojnosti i patriotizma, već je to postalo važno i sa stanovišta bezbednosti.
U uslovima manje više neprijateljskih odnosa sa Zapadom, ruski zvaničnici čija su deca u inostranstvu imali bi praktično vezane ruke i potencijalno bi mogli da budu podložni ucenama, a to nije dobra preporuka za važan državni posao.
Sukob Rusije i Zapada po svemu sudeći je dugoročan, pa zbog toga nije čudno što je došlo do prestrojavanja ruske elite, koja je uglavnom usko vezana s državom.

Rat živaca između Rusije i Zapada je na vrhuncu. Izgleda da još samo malo fali da se čaša strpljenja prelije. Intrige se ređaju kao na traci. Nije zato iznenađujuće da su neki mediji na Zapadu požurili sa zaključkom da Putin planira nuklearni rat.

Takav rat nije isključen, ali teško je zamisliti da on može da se isplanira. Ovde ipak još nije reč o tome, nego o nacionalizaciji elite.

(Pravda)

Share this post: