RADNICI ‘IMT-a’ PRED VLADOM SRBIJE: Šest inostranih kompanija je želelo strateško partnerstvo sa nama, a Vlada nas je poslala u stečaj!

radnici protest komunisti nacionalizacija

Dugovi i zastoj u isplati zarada nastali zbog nestručnog rada ljudi koje je postavljala država.

I ovako oslabljena fabrika mogla bi za dva meseca da plasira traktore, tvrde bivši rukovodioci

Oko 300 bivših radnika Industrije mašina i traktora protestovalo je ispred sedišta Vlade Srbije zahtevajući ukidanje odluke o stečaju tog preduzeća i pokretanje proizvodnje.

Radoslav Radović, nekadašnji direktor IMT-a kaže za Danas da nije postojao nijedan jedini ekonomski razlog da to preduzeće ode u stečaj a da su svi problemi, prvenstveno dugovanja, nastali zbog nestručnog rada poslovodstva koje je postavljala država nakon što je IMT izgubio status društvenog preduzeća.

– Šest kompanija iz inostranstva, među njima i iz Indije i Kine, bilo je zainteresovano za strateško partnerstvo sa IMT-om, ali i pored toga nadležni u državi su se, protivno svakom ekonomskom rezonu, odlučili da preduzeće oteraju u stečaj.

Prethodno je rasprodato sve što je moglo biti, čime je IMT oslabljen. Prodato je 20 hektara zemljišta kojim je fabrika raspolagala, upravna zgrada na Senjaku, odmaralište na Divčibarama i tako dalje.

Da postoji dobra volja, odnosno ekonomska logika, te da se stečaj poništi, iz IMT-a u ovom stanju u kakvom je sada, za dva meseca bi počeli da izlaze traktori i preduzeće bi normalno funkcionisalo i poslovalo – tvrdi Radović.

Prema njegovim rečima, osnovni zahtev radnika u protestu je da se stečaj poništi i da se u fabrici pokrene proizvodnja.

– Traži se povratak zaposlenih na posao, da država očisti fabriku od dugovanja jer su poslovodstva koja je postavljala sistematski uništavala IMT i stvarala gubitke i da se nađe strateški partner sa kojim bi preduzeće radilo – ističe Radović.

Bivši radnici IMT-a takođe traže da im se isplate sve zaostale zarade. Delegaciju radnika koja je u Vladi htela da izloži svoje zahteve, niko od zvaničnika nije bio raspoložen da primi.

Stoga su predstavnici radnika IMT-a svoje zahteve predali u pisarnici Vlade Srbije.

Na skupu su bili prisutni i levičarski aktivisti koji su pružili podršku radnicima IMT-a u protestu, među njima i članovi Saveza komunističke omladine Jugoslavije sa transparentom na kome je pisalo „Nacionalizujmo tajkunsko, sačuvajmo radničko“.

Inače, bivši radnici Industrije mašina i traktora organizovali su dosad nekoliko protesta, što ispred Vlade Srbije, što ispred kapije IMT-a u Rakovici, a organizovali su se i u Štrajkački odbor kako bi se izborili za usvajenje svojih zahteva.

(Danas)

Share this post: