RASTU TENZIJE: Holanđani zabranili šefu turske diplomatije Mevlutu Čavušoglu da sleti u Roterdam!

Mevlut Čavušoglu

Vlada Holandije zabranila je da avion sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom sleti u Roterdam.

Kao razlog za tu odluku naveli su bezbednosne razloge.

Čavušoglu je nameravao da se u Roterdamu, uprkos zabrani gradskih vlasti, obrati turskim građanima uoči glasanja o većim ovlašćenjima predsednika Turske.

Odluka holandske vlade da povuče dozvolu za sletanje turskog aviona pogoršala je diplomatski spor između te dve članice NATO zbog kampanje uoči turskog referenduma o ustavnoj reformi, ocenjuje AP.

U saopštenju, holandska vlada navodi da je dozvolu za sletanje povukla zbog „rizika po javni red i bezbednost“ koje je, kako obrazlaže, uzrokovala predložena poseta Čavušoglua Roterdamu.

Vlasti grada Roterdama zabranile su Čavušogluu da se obrati na tamošnjem mitingu povodom podrške kampanji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana uoči referenduma o proširenju njegovih ovlašćenja koji će biti održan u aprilu.

Čavušoglu je, međutim, rekao da će, bez obzira na zabranu roterdamskih vlasti, otputovati u taj grad, a to je saopštio nakon što je holandski premijer Mark Rut kazao da je njegova vlada uputila najsnažniju moguću preporuku Turskoj da ne šalje svoje predstavnike na skup.

Rut je u saopštenju naveo i da bi poseta Čavušoglua stvorila probleme između dve NATO saveznice.

„Putujem danas u Roterdam“, rekao je Čavušoglu za televiziju CNN-Turk i dodao da će, ako holandske vlasti ponište njegovu dozvolu za let biti uvedene „teške sankcije“ Holandiji.

Čavušoglu je ponovio optužbe turske vlade da su zabrane skupova u Nemačkoj i Holandiji „fašistička praksa“.

Odnosi Berlina i Ankare zategli su se poslednjih dana zbog toga što su u nekoliko nemačkih gradova otkazani skupovi podrške Erdoganu.

Švajcarska i Austrija su se pridružile sličnim zabranama u petak.

Ze zemlje su zabranile da se na njihovoj teritoriji održe skupovi uz prisustvo predstavnika turske vladajuće partije Stranke pravde i razvoja, AKP.

(B92, BETA, TANJUG)

Share this post: