REŠETNJIKOV: Specijalne službe SAD imaju cilj da fizički likvidiraju Putina!

Nesreća

foto: Tanjug/AP/Sputnik, Youtube

Udare američke avijacije po položajima sirijske armije kod grada Deir ez-Zor za moskovsku televiziju Cargrad prokomentarisao je Leonid Rešetnjikov, direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja.

Istovremeno je otkrio da Sjedinjene Države imaju za cilj da sruše sa vlasti predsednika Rusije Vladimira Putina. Čak putem fizičke likvidacije.

Rešetnjikov je pritom upozorio: treba biti spreman za sve moguće provokacije – da Amerikanci ne bi došli u takvu priliku.

Sa direktorom RISI razgovarao je Andrej Afanasjev. Interviju prenosimo u celosti.

Mnogi stručnjaci, analitičari i istoričari koji se bave obaveštajnim službama – ne jednom su ukazivali: specijalne službe SAD nikada se nisu gnušale korišćenja svih događaja radi dostizanja svojih ciljeva.

Ukučujući i masovna zbivanja. Iz ovoga sledi da bi na nekom masovnom događaju – na primer, ne dao Bog, na svetskom prvenstvu u fudbalu, koje će se u Rusiji održati 2018-te, sasvim može doći do neke nove provokacije sa strane SAD?

-Mislim da je već očigledno da oni razmišljaju kako da to iskoriste u svom interesu. Obavezno. Ali, mislim da kod nas sve to shvataju i da se spremaju da to ne dopuste.

Treba imati u vidu da Amerikanci veoma vole da dejstvuju po svojim oprobanim šemama i da se služe metodima koje su već koristili jednoj, dve ili tri zemlje.

Oni funkcionišu po tim modelima i šemama. Oni veoma vole šeme. O šemi se radilo i sada u slučaju Sirije.

Jer, samo što je bilo potpisano primirje za tu zemlju, a Rusija je bila zauzeta svojim parlamentarnim izborima. Napad niko nije očekivao.

Računali su: možda će i da prođe – videćemo kakva će biti reakcija Rusije.

Isto su učinili 8. avgusta 2008-me sa Gruzijom. Verovali su da će proći jer je u toku bila Olimpijada i nikome neće biti do toga, odnosno da se niko neće usuditi da reaguje… Da, oni se stalno drže šema. Sada je ta šema razotkrivena.

Oni će, naravno, pokušati da je u budućnosti malo modifikuju. Tada će po toj modifikovanoj dejstvovati. Dakle: nema u svemu ničeg iznenađujućeg – to je tipičan „ručni rad“ američkih specijalnih službi i američke armije.

Znači li ovo što ste rekli da Amerikanci kroz dve godine planiraju neku provokaciju, a da mi planiramo – kako da tu provokaciju neutrališemo?

-Tačno tako. To treba očekivati. Politika je takva stvar. Ako ne misliš o sutrašnjem danu ili o prekosutra, uhvatiće te nespremnog i – kraj. Treba na vreme misliti o onome što će biti sutra i prekosutra.

Mi shvatamo svog suparnika, svog konkurenta – mi ih danas zovemo partnerima. Ali, u suštini i realno – to je protivnik Rusije.

Stoga i treba pročitati njegovu taktiku i njegova stremljenja. Ne sme biti nikakvih iluzija. Iluzije mogu imati glumci, pevači i rok-muzičari.

NJima je to dozvoljeno. Oni se se i u SAD sreću sa sebi sličnima – grle se, zajedno pevaju i – Bogu hvala.

A mi nikakve iluzije ne smemo imati. Mi vidimo kako se provokacije i podrivačko delovanje događaju iz godine u godinu, iz decenije u deceniju. Nije njima važno kakav režim je u Rusiji, kakvo uređenje i kakva ideologija. Oni smatraju da je Rusiji mesto pored ulaza, u kućici za pse.

To je, po njihovom, mesto za divlji narod, sa divljim mentalitetom. Oni tako misle i rade da svoje ostvare. I sa carkom Rusijom su se isto ovako borili.

Stvorili su revolucionarnu situaciju. Tačno kao danas na Ukrajini. Ništa se novo u svetu ne događa. Ranije se govorilo da se istorija razvija po nekoj spirali. Samo…

… samo u novom pakovanju…

-Da, u novom pakovanju. A princip je jedan te isti.

Tema naše emsije je „Treći svetski?“. Više eksperata ukazuje na to da incident u Siriji nije bio prosto provokacija, već pokušaj da se Rusija uvuče u globalni konflikt. Zar su današnja Amerika, odnosno – američke elite, za to stvarno životno zainteresovane?

-Smatram da su Amerikanci pre svega, zainteresovani za spasavanje svoje zemlje i svoje uloge gospodara sveta koju gube. Oni svoju slabost osećaju bolje nego mi.

Oni osećaju da većina zemalja sveta ne želi da ostane u ulozi poslušnih koji su američka posluga. Oni to osećaju i na moralno planu, i na duhovnom i na političkom planu, na svakom planu.

To znači da prestaju da ih se boje i da ih uvažavaju…

-Sasvim prestaju. Sada im preostaje samo jedno – da pokažu silu. Pokaži silu, kreni prvi, udari – možda neprijatelj ustukne. Oni danas tako i postupaju. Naravno, za njih je jedan od glavnih ciljeva – zbacivanje našeg predsednika sa vlasti…

A neki govore i o fizičkom uklanjanju. Nedavno se pojavila novost o još jednom pokušaju atentata, onda kada je jedno vozilo naletelo na predsednički automobil…

-Moramo imati na umu da su fizičke likvidacije jedan, da tako kažem, od specijaliteta CIA. Ona se time bavi decenijama. Na njenom rabošu je mnogo fizički uklonjenih rukovodilaca raznih zemalja i političkih partija.

Zato se ne sme žmuriti i smatrati da oni o tome ne misle i da to ne planiraju. To bi bilo naivno. Smatram zaista da je za njih glavni cilj – uklanjanje našeg predsednika sa vlasti. Ili čak fizičko uklanjanje.

A drugo: cilj je i blokada Rusije, sa uvlačenjem u konflikte. Uzmimo za primer pokušaj sa našim avionom koji su oborili Turci. Zar nije bilo: udarite po Turskoj?

Nerve su nam proveravali.

-Ne. Čak se ne radi o proveravanju. Oni računaju da će im poći za rukom, da ćemo nasesti na provokaciju i udariti. Akcija u Siriji bila te vrste, iz te oblasti: šta ćete sad? Teško vam je, a ne možete da ne uzvratite. Hajde, reagujte… Istina, lakše bi nam bilo da raspalimo po Islamskoj državi, da skupimo snage i raspalimo.

Pa da ih time nateramo da se raduju. Jer, formalno su i oni protiv Islamske države, i oni ratuju protiv ID…

-Oni su protiv Islamske države, da-da. Samo, mi ni povodom toga ne smemo imati iluzija. Sjedinjene Američke Države, u njihovom sadašnjem vidu, zainteresovane su samo za jedno – za uklanjanje Rusije kao konkurenta.

Kao konkurenta civilizacijskog, geopolitičkog, vojno-političkog, a u određenoj meri – i kao ekonomskog konkurenta.

Ne treba da se sve vreme posipamo pepelom i govorimo, kao što je to učinio drug Zjuganov, lider Komunističke partije RF, da će izvlačiti zemlju iz provalije. Da, mi smo bili u provaliji…

Tamo 1991-ve…

-Da, a bili smo i krajem i sredinom 80-ih. Tada su na vlasti bili komunista, a mi smo bili u provaliji. I 90-ih smo bili u provaliji. Eto, hvala Bogu, provaliju smo videli.

Ali, bila su i gora vremena. Sada, hvala Bogu, ipak nismo ni blizu provalije. Da, imamo ozbiljne probleme u ekonomiji.

Ali, takve probleme imaju u celom svetu. I u Evropi, i u Sjedinjenim Državama. Zato se treba čuvati neodmerenih izjava jer njima pomažemo onim stranim silama koje bi da odstrane našeg predsednika od vlasti.

(fakti)

Share this post: