RUSIJA RAZMEŠTA SVOJE NOVE RAKETNE SISTEME: Neuništivi S-400 „Trijumf“ spreman za borbu!

 s400-triumf

Raketni zenitni sistemi S-400 „Trijumf“ započeli su svoje ogledno-vojno dežurstvo na severozapadu Rusije.

Šef pres službe Zapadnog Vojnog okruga, Igor Muginov, napomenuo je da će timovi operatera S-400 proveriti rad ovih sistema u okviru postojećeg sistema vazdušno-kosmičke odbrane okruga i održati niz specijalnih vežbi.

 
Raketni sistemi zemlja-vazduh S-400 – to je zenitni raketni sistemi velikog i srednjeg dometa, nove generacije. Oni su namenjeni za odbijanje napada iz vazduha i svemira, a uspešno deluju kako protiv postojećih napadačkih sistema, tako i onih koji su još u pripremi.
Sistem može da gađa i aerodinamičke ciljeve na udaljenostima do 400 kilometara, a taktičke balističke na udaljenostima do 60 km.
Takođe: krstareće rakete, avione, taktičku i stratešku avijaciju i bojeve glave balističkih raketa.
 NJegov radar ima zadatak da omogući otkrivanje ciljeva na udaljenostima do 600 kilometara.
 Rakete S-400 mogu da gađaju i objekte koje lete blizu zemlje na visini od samo pet metara.
 Poređenja radi, američki sistem Patriot može da gađa ciljeve samo na visini iznad 60 metara.

Moguće je i korišćenje nekoliko vrsta raketa koje imaju različitu početnu masu i opseg lansiranja, što omogućava višestepenu odbranu.

Da bi se S-400 doveo u stanje pune borbene gotovosti – potrebno mu je samo 5 do 10 minuta.

S-400 je spreman i za borbu protiv specijalnih ciljeva, na primer – aviona proizvedenih po Stealth tehnologijama.

Povrh svega, moguća je i integracija S-400 sa sredstvima za radio-elektronsku bezbednost, namenjenim, pre svega, za onesposobljavanje sistema za navigaciju za navođenje raketa i uređaja, namenjenih napadima na sisteme PVO.

Specijalni kompleks „Šipovnik-Aero“ stekao je reputaciju provalnika dronova, jer je sposoban da odbije roj malih bespilotnih letelica koje napadaju sistem PVO.

„Tako izvrsna stvar je potrebna praktično na svim odbrambenim linijama naše teritorije – uz neke izuzetke“, – rekao je u emisiji „Ruski odgovor“ Leonid Rešetnjikov, direktor RISI.

„NATO aktivno raspoređuje svoje naoružanje, svoje snage, pošto se ništa ne menja u taktici i strategiji NATO, generalno se ništa ne menja. Ako se sećate, decenijama se pričalo kako će NATO prerasti u političku organizaciju, ne više od toga. A NATO je i dalje vojna organizacija.

U tom svetlu, naoružanje poput S-400 jednostavno je neophodno na svim linijama odbrane, naročito tamo, gde preti najveća opasnost za nacionalnu bezbednost Rusije. To, što su se takvi sistemi tamo pojavili – to je pozitivno“, – dodao je on.

„Tipično za Rusiju – mi uvek mislimo da je kod nas sve loše. A eto, u poslednje dve-tri godine, naporima pre svega našeg predsednika, uspeli smo da praktično obnovimo naš vojni potencijal, ako ne potpuno, onda bezmalo u punom obimu.

Smatram – a čovek sam koji je mnogo godina nosio uniformu – da smo u mnogo čemu prevazišli potencijal iz vremena Sovjetskog Saveza. Prevazišli. Jer, su kod nas zaživele inovacije u sferi naoružanja. To nam govori da je i intelektualni potencijal obnovljen. U svakom slučaju se obnavlja“, – dodao je šef RISI.

Prema njegovim rečima, inovacije sada idu u serijsku proizvodnju. I takva proizvodnja daje pozitivne rezultate.

„Bez obzira što je to za sada nije masovna pojava, to se već primećuje, to nisu pojedine činjenice. To nam govori da smo postepeno obnovili ne samo industrijski, već i intelektualni potencijal“, – zaključio je Rešetnjikov.

(Agencije)

Share this post: