RUSKI PILOT PROZVAO ČITAV NATO: Ko sme da mi izađe na megdan? (VIDEO)

Ilustracija

Kada se novi i modernizovani ruski lovac Suhoj Su-37 (NATO oznaka „Terminator“) zvanično pojavio na međunarodnoj sceni, mase ljubitelja vazduhoplovstva zapanjeno su posmatrale neverovatne manevre koje je ovaj avion mogao da izvede.

Gotovo 20 tona letećeg metala bilo je u stanju da napravi zaokret od 180 stepeni bez imalo muke.

Ova neverovatna agilnost dala je ruskom avionu neprevaziđenu prednost u bliskoj borbi. Da je bilo koji drugi avion pokušao isto, raspao bi se pod stresom ili izgubio na brzini i pao.

Avion je debitovao na aeromitingu u Fanborou u Engleskoj 1993. godine, a ruski pilot koji je upravljao avionom bio je Jevgenij Frolov.

On je tada uputio izazov svim pilotima sveta, a posebno iz NATO zemalja, međutim, niko do današnjeg dana nije odgovorio na ovaj izazov.

Svima je bilo jasno da su manevarske sposobnosti Su-37 bez premca, zbog čega ovaj avion s pravom nazivaju „Gospodarom neba“.

Su-37 je pre svega lovački avion (jednosed), projektovan za izvršenje borbenih zadataka u svim vremenskim uslovima.

Ova verzija suhoja ima igrađene 3D vektorsko-potisne mlaznice, koje se pokreću nezavisno jedna od druge, a to je ono što ovom avionu daje neverovatne manevarske sposobnosti.

Američki „stelt“ avion pete genracije F-22, koji je prvi uveo vektorsko-potisne mlaznice trebalo je da vlada nebom narednih 20 godina. Međutim, pojava Suhoja 37 je to pokvarila.

(agencije)

Share this post: