Ruski vojni roboti na dnu okeana

podmornica-rusija-crna-rupa

Ruska mornarica postavlјa globalni sistem pomorskog osmatranja. Na dnu svetskih okeana pojaviće se robotizovane stanice koje će pratiti plovidbu tuđih brodova i podmornica i slati dobijene podatke u štab.

Ministarstvo odbrane RF počelo je sa postavlјanjem dubinskog akustičkog sistema osmatranja „Harmonija“, saopštio je ruski list „Izvestiя“.

Kada novi projekat bude završen 2020. godine, ruska armija će moći da „vidi“ šta se dešava u najudalјenijim područjima svetskog okeana, koja su ranije bila nepristupačna za osmatranje. Tako će se pratiti kretanje brodova i podmornica drugih svetskih sila.

Glavni izvođač radova je kompanija „Specstroй“. Ona radi na stvaranju komandnog punkta za upravlјanje sistemom na ostrvima Nove Zemlјe.

Pored toga, blizu Severomorska će biti napravlјen specijalizovani pogon za proizvodnju elemenata „Harmonije“.

Prema podacima lista „Izvestiя“, za ovaj projekat je izdvojeno oko 7 milijardi rubalјa (oko 108 miliona dolara).

Podvodni roboti

Sistem „Harmonija“ predstavlјa mrežu robotizovanih stanica na dnu okeana koje mogu samostalno da funkcionišu na temperaturi od -10 do +45 stepeni Celzijusa. To omogućavaju posebne litijum-polimerske baterije sa automatskim sistemom kontrole potrošnje.

Sistem će vršiti akustički monitoring svetskog okeana uz pomoć hidrolokatora. Kada senzori otkriju objekat, signal sa stanice se prenosi pomoću kabla do bove na površini, sa koje se zatim preko satelita šalјe u komandni punkt.

U slučaju potrebe stanica se samostalno sklapa, posle čega podmornica u prolazu može da je „pokupi“.

Ovaj sistem će omogućiti potpunu kontrolu nekoliko stotina kilometara akvatorije.

Regioni u kojima se postavlјa sistem

„Nas interesuju područja u kojima plove strateške podmornice SAD, Velike Britanije, Francuske u neutralnim vodama svetskog okeana – u Tihom, Atlantskom i Severnom ledenom okeanu“, rekao je za „Rusku reč“ izvor u vojnoindustrijskom sektoru.

On je naglasio da će se Rusija u tom delovanju oslanjati na Konvenciju o pravu mora i neće zadirati u vode drugih zemalјa, niti će u njima obavlјati vojne aktivnosti.

„SAD postavlјaju slične osmatračke sisteme u Norveškom, Barencovom i Japanskom moru. Amerika pažlјivo prati naše podmornice, i to ne samo pomoću pomorskih sistema, nego i pomoću satelita“, dodao je naš sagovornik.

Vojni ekspert agencije TASS Viktor Litovkin je u intervjuu za „Rusku reč“ rekao da je postavlјanje novog sistema za pomorsko osmatranje deo nadmetanja oružanih snaga Rusije i SAD.

„Na sve što postigne jedna strana sledi odgovor druge strane. Velika je doza nepoverenja između dveju strana, i ona prerasta u trku u naoružavanju“, istakao je analitičar.

Po njegovim rečima, Rusija se trudi da ne bude uvučena u tu trku i da se zadovolјi samo onim što je neophodno“, ali razvoj vojne tehnike zahteva sve veće troškove za nove tehnologije i njihovu primenu.

Koje podmornice će služiti za postavlјanje sistema?

Po rečima Dmitrija Kornjeva, urednika internet-projekta Militaryrussia, prvi nosač „Harmonije“ bila je dizel-električna podmornica B-90 „Sarov“, koju mornarica koristi od 2008. godine. Prema njegovim saznanjima, u ovom trenutku je već završeno testiranje nekoliko probnih primeraka.

Međutim, perspektivnija baza za ovaj sistem biće nuklearne podmornice. Najverovatniji kandidati su „Habarovsk“ i „Belgorod“, koje će biti uvedene u eksploataciju do 2020. godine, kada će ovaj sistem početi u potpunosti da funkcioniše.

Robotizovane stanice će biti spuštene na dno već krajem 2016. ili 2017. godine. U vezi sa tim vojni istoričar Dmitrij Boltenkov kaže da delimična eksploatacija „Harmonije“ može početi u najskorije vreme.

(Agencije)

Share this post: