Rusko-sirijska koalicija krenula da sravni Alepo sa zemljom, Ban Ki Mun uplašen za civile! (VIDEO)

sirija-eksplozija-granata-automobil-bomba

Preko dve stotine vazdušnih napada pogodilo je stambene delove istočnog Alepa u prethodna dva dana, prenose pobunjenički izvori.

Kako navodi Si-En-En, procenjuje se da je u tim napadima, do sada, život izgubilo oko 100 ljudi.

Tim povodom obratio se i generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun koji je rekao da „vazduhoplovna ofanziva sirijske vojske u kojoj se koriste zapaljive i protiv-bunkerske bombe u gusto naseljenim područjima može voditi prema odgovornosti za ratne zločine“.

On je pozvao na smirivanje vojne akcije i upozorio da je Alepo sada pod najintenzivnijim bombardovanjem od početka konflikta u Siriji, dodavši da je ovo „crni dan za posvećenost svetske zajednice zaštiti civila“.

Ban Ki Mun je u zaključku svog obraćanja zatražio od međunarodne zajednice da se ujedini i da „kaže da neće tolerisati upotrebu oružja po civilima“.

Da podsetimo, sirijski napad na Alepo započeo je u petak rano ujutru, nakon što je Sirijska armija zvanično prekinula režim primirja i izdala upozorenje civilima da se povuku iz delova grada koji će biti na udaru ruske i sirijske avijacije i sirijske artiljerije.

Sirijski vojni vrh redovno šalje slična upozorenja civilima, a ponuđen im je bezbedan prolaz na teritoriju pod kontrolom vladinih snaga.

Američka javnost predvođena najjačim medijskim kućama ove zemlje, sada zahteva oštriju reakciju svoje diplomatije, a sirijsko-rusku akciju u Alepu nazvaju „velikim porazom američke diplomatije“.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun je „užasnut zbog jezive vojne eskalacije“ u sirijskom gradu Alepu, saopštio je njegov portparol.

„Otkako je pre dva dana sirijska vojska objavila ofanzivu za zauzimanje istočnog Alepa, imamo ponovljene izveštaje o vazdušnim udarima u kojima se koristi zapaljivo oružje i najsavremenija municija“, naveo je Banov portparol Stefan Dižarik, javio je Rojters.

Ban je, takođe, pozvao međunarodnu zajednicu da se ujedini i pošalje jasnu poruku sirijskoj vladi da „neće tolerisati nasumičnu upotrebu sve smrtonosnijeg i jačeg oružja protiv civila“, prenosi AFP.

(Pravda/Tanjug)

Share this post: