SARAJLIJE POD MASKAMA: Sarajevo više od deset puta zagađenije od standarda EU (VIDEO)

sarajevo magla zagadjenost magla miljacka most saobracaj

Zagađenje vazduha u Sarajevu dostiglo je kritične razmere pa su kantonalne vlasti proglasile drugi stepen upozorenja i savetovale građane da što manje borave na otvorenom, ili da pri izlasku napolje koriste zaštitne maske.

Operativni štaba Kantona Sarajevo potvrdio je u popodnevnim satima opasno povećanje koncentracije čestica prašine u vazduhu, što predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje, preneli su lokalni mediji.

Automatske stanice za kontrolu kvaliteta vazduha već su u sredu registrovale koncentraciju čestica prašine veću od 300 mikrograma po kubnom metru.

Prema standardima Evropske unije, štetnom po zdravlje smatra se svaka koncentracija prašine veća od 25 mikrograma.

Kantonalne vlasti su zato proglasile drugi stepen interventnih mera, odnosno mera upozorenja.

Naloženo je da sva postrojenja koja za grejanje koriste kruta goriva i teška ulja smanje kapacitet rada.

Policiji je naloženo da iz saobraćaja isključi sva vozila koja imaju motore ispod nivoa Euro III, kao i da preduzme mera kojima bi se ubrzao protok vozila kroz grad.

„Apeluje se na građane da svedu na minimum kretanje i zadržavanje na otvorenom u ovom razdoblju, a naročito ugrožene kategorije poput trudnica, dece, starijih osoba te hronični bolesnici.

Pri eventualnom boravku na otvorenom koristiti zaštitu u vidu zaštitnih maski“, saopšteno je iz kantonalne vlade. Sarajlijama se takođe preporučuje da manje puše.

Sarajevske kotlina je već duže od dve nedelje prekrivena maglom.

(Mondo)

Share this post: