Male su šanse Severne Koreje, „Imaju dve-tri nedelje zaliha – municije, hrane, goriva – za rat. To je sve što imaju.“

Severna Koreja i SAD su već neko vreme u verbalnom ratu, a sada su analitičari počeli da razmatraju koliko bi vojska Pjongjanga izdržala ukoliko bi do vojnog sukoba zaista i došlo.

Severnokorejska ratna mašinerija izdržala bi najviše tri nedelje ukoliko bi počeo rat, prenosi britanski Ekspres.

Severna Koreja možda ima oko šest miliona vojnika spremnih na bitku, ali stručnjaci tvrde da oni ne mogu da dugo ratuju.

Lider Pjongjanga Kim Džong-un i američki predsednik Donald Tramp stalno prete jedan drugom i ukoliko tako nastave, moguće je da će početi rat.

Uprkos svim sankcijama i međunarodnim osudama, Pjongjang nastavlja sa razvojem nuklearnog i raketnog programa.

Brus Behtol, profesor sa Univerziteta u Teksasu i bivši analitičar Pentagona za Severnoistočnu Aziju rekao je da bi u slučaju rata severnokorejske snage ubrzo ostale bez zaliha.

„Severnokorejci imaju dve-tri nedelje zaliha – municije, hrane, goriva – za rat.

To je sve što imaju.

Dakle njihov ratni plan je da postignu sve ciljeve za kratko vreme jer nakon toga živeće od onoga što nađu na zemlji“, rekao je on.

Kad američka vojska i oružje tek počnu da stižu na Korejsko poluostrvo, severnokorejska vojska će već početi da se raspada zbog nedostataka zaliha, rekao je on.

Behtol je objasnio i da bi Donaldu Trampu bilo potrebno do tri nedelje da premesti tenkove, artiljeriju i vojsku u taj region.

„Prvo što treba da uradi jeste da utovari svu vojnu opremu na brodove. Teška artiljerija i tenkovi su smešteni svuda po SAD i u Evropi.

Za njihovo premeštanje će trebati vremena“, rekao je Behtol.

(Express.hr)

Share this post: