Sirija u Alepu zarobila oficire i „instruktore” iz SAD, Britanije, Nemačke, Fancuske, Turske, Izraela…

spacnaz-rusija-sirija-vojska-rat-borba

U SAVETU BEZBEDNOSTI UN USAGLAŠEN PREDLOG REZOLUCIJE O POSMATRAČIMA U ISTOČNOM ALEPU

ZEMLjE članice Saveta bezbednosti UN usaglasile su nacrt rezolucije o posmatračima u Alepu, nakon što je Francuska uzela u obzir primedbe Rusije.

Glasanje je zakazano za sutra u popodnevnim satima po srednjeevropskom vremenu.

Ambasadorka SAD pri UN Samanta Pauer izjavila je: ”Očekujemo da će tekst rezolucije biti prihvaćen jednoglasno”.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin rekao je da s konačno pojavio „dobar tekst”.

Upitan – da li će se u Alepu pojaviti međunarodni posmatrači – Čurkin je rekao: „Sve će biti odlično”.

Francuska je svojim nacrtom rezolucije tražila da generalni sekretar UN Ban Ki-mun „odmah rasporedi posmatrače koji bi pratili evakuaciju civila iz opkolјenih delova Alepa i da li se poštuje međunarodno pravo”.

Rusija je insistirala na stavu da slanje posmatrača UN u Alep mora dobiti prethodnu saglasnost sirijske vlade.

Ruski nacrt teksta isklјučio je bilo kakvi posmatrače tokom evakuacije civila iz Alepa, a generalnog sekretara UN pozvao da osigura bezbednost i druge aranžmane u ”koordinaciji sa zainteresovanim stranama”, uklјučujući sirijsku vladu koja sada kontroliše istočni deo Alepa.

U međuvremenu su se u medijima pojavile informacije da je sirijska armija u Alepu zarobila više stranih svojnih stručnjaka – oficira i instruktora.

Primera radi, onlajn izdanje 21st Century Wire tvrdi da su sirijski komandosi zarobili 14 instruktora iz zemalјa koje su u sastavu američke bliskoistočne koalicije. Navodno su se svi skrivali u jednom bunkeru u istočnom Alepu.

Isto izdanje je objavilo da je većina u iz Saudijske Arabije, ali ih ima i iz Jordana, Maroka, Katara, Sjedinjenih Država i Izraela.

Međutim, poznati sirijski novinar i aktivista Said Hilal Alšarifi tvrdi da se radi o oficirima iz SAD, Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Turske, Saudijske Arabije, Maroka, Katara i Izraela.”

Posebno je ukazao: „U jednom podrumu u istočnom Alepu otkriven je štab visokorangiranih oficira NATO. Svi su zaroblјeni živi.

Vladi Sirije vilo je veoma važno da budu uhvaćeni jer će biti – u direktnim pregovorima – ’predstavlјeni’ tim zemlјama, a i javnosti”.

(Agencije)

Share this post: