SKANDAL: Grčka obalska straža monstruozno buši čamce prepune izbeglica (VIDEO)

grcka obalska straza izbeglice turska egejsko more migranti

Pripadnici grčke obalske straže optuženi su za pokušaj namernog potapanja čamca punog sirijskih izbeglica, nakon što se u javnosti pojavio monstruozan video snimak.

Pripadnici turske obalske straže došli su 12. novembra u posed snimka na kojem se vidi mali čamac sa oko 60 ljudi kako vrište i traže pomoć u mraku na Egejskom moru.

Turske vlasti su objavile snimak ove nedelje i podnele žalbu nadležnim grčkim vlastima, prenosi Rojters.

Na snimku se vidi čovek u uniformi grčke obalske straže pokušava da probuši gumeni čamac pun izbeglica koji je prišao uz bok broda.

Čamac sa izbeglicama počinje da tone, a grčki čamac odlazi, ostavljajući turskoj obalskoj straži da spase utopljenike.

Izbeglice su potom vraćene u turski lučki grad Didim, polaznu tačku za mnoge koji pokušavaju da pređu preko Egejskog mora u Evropu.

Grčki komandant obalske straže, Atanasios Atanasopulos, bio je šokiran viđevši video snimak i obećao je da će preduzeti odgovarajuću akciju, objavio je turski dnevni list „Hurijet“.

Organizacija Hjuman rajts voč (HRV) prethodno je izrazila zabrinutost zbog sprečavanja izbeglica da čamcima stignu u Grčku preko Egejskog mora.

Brojni svedoci su uočili nepoznate naoružane maskirane muškarce kako namerno buše gumene čamce a u nekim slučajevima ih čak vuku nazad u turske vode, objavio je HRV, a prenosi „Indipendent“.

„Bušenje čamaca u Egejskom moru čini ova ionako opasna putovanja, još opasnijim“, objavila je Eva Kose iz HRV u svom izvještaju krajem oktobra i zaključila da takve kriminalne radnje traže hitno reagovanje grčkih vlasti.

(Srna)

Share this post: