ŠOKANTAN RASKOL MEĐU NAPREDNјACIMA: Vučić neće podržati Nikolića na izborima!?

vucic i nikolic

Tomislav Nikolić stavio je Aleksandra Vučića pred svršen čin – ili da ga podrži u trci za predsednika ili da nađe kandidata koji će da pobedi i njega i opoziciju.

Nikolić i Vučić, politički otac i sin, na predsedničkim izborima jedan protiv drugoga? Zvuči potpuno nerealno i to je sasvim sigurno poslednja opcija o kojoj razmišlјaju.

Ipak, treba li je u potpunosti isklјučiti, pogotovo ako se znaju namere aktuelnog predsednika koji želi da se kandiduje na predstojećim izborima? Odgovor iz SNS-a još nije dobio, a sudeći po izjavi Vučića, neće ga biti ni do Božića, do kada je Nikolić javno oročio obelodanjivanje svoje kandidature.

– Nama se ne žuri. Ime kandidata objavićemo kroz dva do tri meseca – izjavio je lider naprednjaka samo sat vremena pošto je predsednik Srbije obećao da će do 7. januara objaviti svoje planove.

Vaganja i razmišlјanja Vučića, stalno odlaganje priče o predsedničkim izborima Nikoliću sasvim sigurno ne odgovara.

Boban Stojanović, saradnik na FPN-u, navodi da je očigledno da je aktuelnom predsedniku dosta čekanja, a njegov poslednji potez vidi kao pritisak na premijera.

– Na taj način poslao je poruku Vučiću da želi da se aktiviraju razgovori o kandidatu SNS za predsednika.

Verujem da Vučić ima ozbilјnu dilemu da li da Nikolić bude njegov kandidat, jer je svestan da tako može da izgubi izbore – smatra Stojanović.

Analitičari kažu da je aktuelni predsednik i dalјe najozbilјniji kandidat SNS, ali da ne treba isklјučiti opciju u kojoj će se Vučić boriti za funkciju predsednika države.

– Ta opcija je najsigurnija za pobedu. Ali ne verujem da će u tom slučaju njegov protivkandidat biti Nikolić. To bi bilo pogubno za njegovu političku budućnost, ali i za samog Vučića, koji bi izgubio deo biračkog tela SNS-a.

Međutim, ukoliko naprednjaci kandiduju Zoranu Mihajlović ili Nikolu Selakovića, uveren sam da će se Nikolić kandidovati.

Ako ništa, onda zbog povređene sujete – zaklјučuje Stojanović.

Da je malo verovatno da Vučić ne podrži aktuelnog predsednika, smatra i Đorđe Vuković iz Cesida.

– Jasno je da između njih povremeno ima razmimoilaženja, ali to ne znači potpuni razlaz.

Verujem da će oni sabrati pluseve i minuse i zaklјučiti da je najbolјe da se kandiduje Nikolić. Moguće je da Nikolić do Božića objavi kandidaturu, a da je mesec dana kasnije podrže naprednjaci – kaže Vuković.

On dodaje da je najavom kandidovanja predsednik poslao poruku Vučiću „ili me kandiduj ili nađi kandidata koji će pobediti i mene i opoziciju“.

– A Vučić voli da se njegova reč poštuje i zato mu je i odgovorio da će ime kandidata objaviti za dva do tri meseca – zaklјučuje Vuković.

Dragomir Anđelković, analitičar blizak SNS-u, smatra da „Nikolić nije kandidat koji smeta Vučiću, već kandidat koji može da izgubi“.

– Nije funkcija predsednika toliko bitna jer nema velika ovlašćenja, ali je Vučiću važno da njegov kandidat pobedi jer bi u suprotnom to bio uvod u gubitak vlasti – ističe Anđelković.

(Blic)

Share this post: